Orzechy włoskie łuszczone

Kraj pochodzenia: Polska

Orzechy włoskie łuszczone Zobacz większe
wybierz:
nazwa:
waga:
cena:
Orzechy włoskie łuszczone
100 g
500
Orzechy włoskie łuszczone
500 g
1900

    Orzech włoski  : gatunek drzewa liściastego z rodziny  orzechowatych .
    W stanie dzikim występuje na Bałkanach ,w południowo-wschodniej Europie , południowo-zachodniej, środkowej i wschodniej Azji w Himalajach.
    W Polsce pospolicie uprawiany i często dziczejący, w niektórych rejonach kraju zadomowiony


    Zastosowanie :
    Orzechy włoskie są składnikiem wielu ciast i deserów, dodajemy je do sałatek lub musli. Jednak ich zastosowanie może być nie tylko kulinarne ale i kosmetyczne, znane są maseczki na twarz lub peelingi do ciała z wykorzystaniem orzechów włoskich.

    Wartość odżywcza produktu

    W 100 g

    W porcji 50 g

    %RWS* w 50 g

    Wartość energetyczna

    2699kJ/645 kcal

    1350 kJ/ 323 kcal

    16%

    Tłuszcz

    - w tym kwasy tłuszczowe nasycone

    60,3 g

    6,56 g

    30,2 g

    3,28 g

    43%

    16 %

    Węglowodany

    - w tym cukry

    18 g

    2,2 g

    9 g

    1,1 g

    3,00%

    1 %

    Błonnik

    6,5 g

    3,3 g

    -

    Białko

    16 g

    8 g

    16%

    Sól**

    0,01 g

    <0,01 g

    <1 %

    Możliwe naturalne odchylenia. ** Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu. *RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)

    f
    g+
    tTweety na temat @Targroch