Olej rzepakowy - tłoczony na zimno
OLEJ RZEPAKOWY TŁOCZONY NA ZIMNO NIERAFINOWANY
Obowiązkowy produkt w każdej polskiej kuchni, uznawany za jeden z najzdrowszych tłuszczów, uniwersalny i ogólnodostępny. Powstaje z nasion rzepaku – charakterystycznej, oleistej rośliny o żółtych kwiatach. W Polsce, pod względem powierzchni upraw, rzepak jest wyprzedzany jedynie przez pszenżyto i pszenicę. Tłoczony na zimno, czyli nierafinowany, zyskuje jeszcze więcej smaku i prozdrowotnych właściwości. Do produkcji 1 litra oleju rzepakowego wykorzystuje się aż 3 kilogramy nasion!
^ WYSOKA ZAWARTOŚĆ KWASÓW TŁUSZCZOWYCH OMEGA-3
Złoto z polskich pól
Olej rzepakowy jest obecnie najpopularniejszym tłuszczem roślinnym. Ze względu na prawidłowy stosunek omega-6 i omega-3 oraz niską zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, uznawany jest za bardzo zdrowy i zalecany w zbilansowanej diecie. Wśród wszystkich tłuszczów roślinnych charakteryzuje się najwyższą zawartością kwasu linolenowego i oleinowego. Dlatego olej rzepakowy – tłoczony na zimno lub nie – jest bardziej rekomendowany do codziennego spożycia niż np. olej słonecznikowy.
Co zawiera olej rzepakowy?
Na naszej szerokości geograficznej szczególnie istotny jest obecny w oleju rzepakowym kwas linolenowy. To wielonasycony kwas tłuszczowy z grupy omega-3, którego organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować. Jego niedobory wpływają na złą kondycję skóry – przesuszenie, brak elastyczności oraz szybsze starzenie i pojawianie się zmarszczek. Z kolei kwas oleinowy jest przedstawicielem grupy NNKT, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, z grupy omega-9. Jego prawidłowy poziom wpływa na odpowiednie funkcjonowanie całego organizmu – od układu pokarmowego, przez sercowo-naczyniowy, aż po wsparcie profilaktyki wielu chorób, także nowotworowych.
Oliwa Północy
Najbogatszym źródłem kwasu oleinowego, choć niekoniecznie najzdrowszym tłuszczem roślinnym w ogóle, jest podstawowy składnik kuchni śródziemnomorskiej – oliwa. Olej rzepakowy dzięki wysokiej zawartości tego organicznego związku chemicznego bywa nazywany Oliwą Północy. Pod tym względem znacznie przewyższa pozostałe tłuszcze roślinne, gdyż kwas oleinowy występuje w nich raczej w ilościach śladowych.
Na co dzień i na diecie
Olej rzepakowy przez wielu konsumentów traktowany jest przede wszystkim jako produkt do smażenia – do czego zresztą doskonale się nadaje dzięki wysokiej temperaturze dymienia. Sięgając po niego warto kierować się nie tylko względami praktycznymi, ale też prozdrowotnymi. Ten popularny tłuszcz roślinny zawiera witaminy A, E i K oraz sterole roślinne – składniki szczególnie ważne dla osób borykających się z wysokim poziomem cholesterolu. Oleju rzepakowego zdecydowanie nie należy unikać i nie łączyć z problemem nadwagi. Kwasy tłuszczowe są niezbędne dla rozwoju i prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, a zawarte jedynie w wąskiej grupie produktów. Najważniejsze, by wybrać dobrej jakości olej rzepakowy i spożywać go w zalecanych ilościach. Warto także pamiętać, że naturalny olej nierafinowany najlepiej spożywać na zimno – do sałatek, dipów czy bruschetty – a rafinowany stosować w przypadku obróbki termicznej. Wtedy zachowuje najwięcej dobroczynnych składników.
Jaki olej rzepakowy wybrać?
Olej z nasion rzepaku sam w sobie jest niezwykle cenny. Najlepszym wyborem będzie jednak naturalny olej rzepakowy tłoczony na zimno, z rzepaku bezerukowego. Proces tłoczenia w temperaturze nieprzekraczającej 40°C pozwala zachować niemal wszystkie wartości odżywcze. Jego dodatkowym walorem jest bogatszy smak, głębszy kolor i wyraźny aromat. Produkowany w ten sposób olej rzepakowy jest nierafinowany, czyli nieoczyszczony, a więc uznawany za bardziej wartościowy. Powstaje z wyselekcjonowanych ziaren rzepaku, poddawanych zgniataniu lub wyciskaniu – bez użycia wysokiej temperatury. Na jakość każdego tłuszczu roślinnego wpływa także sposób przechowywania. Dlatego proponowany przez nas olej rzepakowy tłoczony na zimno przechowujemy w szklanych, ciemnych butelkach, w chłodnym i zacienionym miejscu.
Składniki
Olej rzepakowy tłoczony na zimno
Zastosowanie
Olej rzepakowy doskonale nadaje się do sałatek, surówek oraz innych dań serwowanych na zimno.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu. Po otwarciu przechowywać w temperaturze 4-10°C nie dłużej niż 3-4 tygodnie. Może wytrącić się naturalny osad lub zmętnienie - jest to zjawisko naturalne, które nie wpływa na wartość odżywczą oleju.
Wartość odżywcza produktu |
W 100 g |
W porcji 10 g (1 łyżka stołowa) |
%RWS* w 10 g |
Wartość energetyczna |
3700 kJ / 900 kcal |
370 kJ / 90 kcal |
4 % |
Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone jednonienasycone kwasy tłuszczowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe |
100 g 5,6 g 61 g 28,8 g |
10 g 0,6 g 6,1 g 2,9 g |
14 % 3 % - - |
Węglowodany w tym cukry |
0 g 0 g |
0 g 0 g |
0 % 0 % |
Błonnik |
0 g |
0 g |
- |
Białko |
0 g |
0 g |
0 % |
Sól** |
0 g |
0 g |
0 % |
Omega-3 |
9,9 g |
1 g |
- |
Omega-6 |
18,7 g |
1,9 g |
- |
Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
INFORMACJE O ALERGENACH
W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soja, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
______________________________________________________________________________________________________________
UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.
Staramy się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszej stronie, jednak dane zawarte w powyższej tabeli mogą różnić się nieco, w zależności od partii produktu.
Podane wartości zostały wyliczone z receptur według danych naszych dostawców i/lub literatury fachowej.
Wszelkie materiały (treści, teksty itp.) przedstawione w sklepie TARGROCH dostępne pod adresem www.targroch.pl są objęte prawem autorskim i podlegają ochronie na mocy „Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych” z dnia 4 lutego 1994 r. (tekst ujednolicony: Dz.U. 2006 nr 90 poz. 631). Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autora jest zabronione.