KategoriaKategoria: Mąki i płatki
Kraj pochodzeniaKraj pochodzenia: USA

Mąka migdałowa

14,20 zł Brutto

Dostępne warianty produktu

Wybierz: Nazwa produktu: Rozmiar opakowania: Cena:
Mąka migdałowa 250 g 14,20 zł Mąka migdałowa 500 g 27,00 zł
Ilość:
chevron_left chevron_right

MĄKA MIGDAŁOWA

Z jednej strony powinna być produktem dobrze znanym, z drugiej jednak budzi spore zainteresowanie i jest pewnego rodzaju odkryciem.To bardzo zdrowy, ale i kaloryczny produkt – podobnie jak migdały, z których powstaje.Czym wyróżnia się mąka migdałowa, jakie ma zastosowanie,iczy jest w jakikolwiek sposób lepsza od innych rodzajów mąk? 

 WŁAŚCIWOŚCI 

Mielone migdały – mąka i bakalie w jednym

Mąka migdałowa powstaje w wyniku drobnego zmielenia nasion owoców migdałowca zwyczajnego, znanych szerzej jako migdały. To jedne z najzdrowszych orzechów, zaliczane do grona superfoods. Przede wszystkim zawierają mnóstwo zdrowych tłuszczów, bardzo dużo witaminy E oraz minerałów –wapnia, magnezu, cynku, potasu i fosforu. Dodatkowo wspierają pracę mózgu, pobudzając kreatywność i wzmacniając koncentrację. Migdały mielone są właściwie tak samo zdrowe jak te spożywane w całości. Właśnie dlatego mąka migdałowa jest dobrym wyborem, jako urozmaicenie tradycyjnych potraw mącznych. Wśród jej wielu zalet warto wymienić znakomity smak oraz właściwości bezglutenowe. Mimo wszystko, orzechy to żywność mocno alergizująca, dlatego osoby wrażliwe powinny na niąszczególnie uważać.

 ZASTOSOWANIE  

Czy mąka z migdałów zastąpi mąkę pszenną?

W przypadku mąk z orzechów i strączków, zwykle bardzo trudno jest zupełnie zastąpić mąkę pszenną w proporcjach 1:1. Mielone migdały są jednak w tej kwestii wyjątkiem. Należy pamiętać, że przy całkowitym zastąpieniu mąki pszennej migdałową, wypieki mogą mieć inną strukturę i gorzej wyrastać. Szczególnym przypadkiem są też ciasta drożdżowe, do których przygotowania potrzebny jest zaczyn. Wyrabiając je, najlepiej wymieszać migdały mielone z mąką pszenną – dla uzyskania lepszego efektu.

Przepisy z mąką migdałową

Mielone migdały można dodać do niemalże wszystkich potraw – zwłaszcza tych serwowanych na słodko. Rekomendujemy szczególnie przygotowanie z nimi naleśników, muffinek, zdrowych kulek mocy, gofrów i placuszków.Mąka migdałowa nie bez powodu nazywana jest często najzdrowszą i najsmaczniejszą. Każdy, kto szuka nowych smaków i chce uczynić swoją dietę bardziej wartościową, powinien na stałe wprowadzić do menu potrawy z jej dodatkiem. 

 SKŁAD  

Mąka z migdałów

 PRZECHOWYWANIE 

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

 WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE 

Wartość odżywcza produktu

W 100 g

W porcji 50 g

%RWS* w 50 g

Wartość energetyczna

2407 kJ / 575 kcal

1204 kJ / 288 kcal

14 %

Tłuszcz

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone

49,4 g

3,4 g

24,7 g

1,7 g

35 %

9 %

Węglowodany

- w tym cukry

21 g

4,4 g

10,5 g

2,2 g

4 %

2 %

Błonnik

10 g

5 g

-

Białko

21,2 g

10,6 g

21 %

Sól**

0,025 g

0,013 g

< 1 %

Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

Informacje o alergenach

W zakładzie pakowane są również: sezammigdały, produkty zawierające glutenróżne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.

Opis

Kraj pochodzenia
USA