Len ziarno
  • Len ziarno
  • Len ziarno
Tagi:
KategoriaKategoria: Ziarna i pestki
Kraj pochodzeniaKraj pochodzenia: Ukraina

Len ziarno

2,40 zł Brutto

Dostępne warianty produktu

Ilość:
chevron_left chevron_right

Opis

Len ziarno (siemię lniane)

Len to płaskie nasiona o wielości 2-3 mm. Po zalaniu wodą zwiększają swoją objętość, otaczając się dużą ilością śluzu. Len ma dużą zawartość błonnika pokarmowego i białka.

Siemię lniane można wykorzystać jako dodatek do musli, jogurtu, sosów, sałatek, zup, wypieków (np. chleba czy owsianych ciasteczek), a nawet do kanapki. Najczęściej ziarna lnu spożywa się po namoczeniu ziaren - 2 łyżeczki lnu zalać połową szklanki wody, gotować przez 15 minut. Spożywać 2-3 razy na dobę.

Składniki

Ziarna lnu (siemię lniane)

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Len ziarno jest naturalnym źródłem:

> Tiaminy (Witaminy B1) - która wspomaga prawidłową pracę serca.
> Fosforu, Wapnia - które wspomagają utrzymanie zdrowych kości i zębów.
> Magnezu - który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz układu nerwowego.
> Żelaza - który pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.
> Cynku - pozwala zachować zdrowe włosy, paznokcie, skórę oraz w utrzymaniu prawidłowego widzenia.

 

Wartość odżywcza produktu

W 100 g

W porcji 50 g

%RWS* w 50 g

Wartość energetyczna

2173 kJ / 519 kcal

1087 kJ / 260 kcal

13 %

Tłuszcz

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone

33,33 g

3,7 g

16,7 g

1,9 g

24 %

10 %

Węglowodany

- w tym cukry

33,33 g

0 g

16,7 g

0 g

6 %

0 %

Błonnik

25,9 g

13 g

-

Białko

22,22 g

11,11 g

22 %

Sól**

0 g

0 g

0 %

Witaminy i składniki mineralne

W 100 g

%RWS* w 100 g

W porcji 50 g

Tiamina (Wit.B1)

0,17 mg

15 %

0,09 mg

Wapń

296 mg

37 %

148 mg

Fosfor

722 mg

90 %

361 mg

Magnez

291 mg

78 %

146 mg

Żelazo

6,67 mg

48 %

3,34 mg

Cynk

7,8 mg

78 %

3,9 mg

Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

Informacje o alergenach

W zakładzie pakowane są również:sezammigdały,produkty zawierające glutenróżne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.

Opis

Kraj pochodzenia
Ukraina

Specyficzne kody

ean13
5903229000088