Cieciorka ziarno
  • Cieciorka ziarno
  • Cieciorka ziarno Targroch 500 g
KategoriaKategoria: Ziarna i pestki
Kraj pochodzeniaKraj pochodzenia: Kanada

Cieciorka ziarno

5,00 zł Brutto

Dostępne warianty produktu

Wybierz: Nazwa produktu: Rozmiar opakowania: Cena:
Cieciorka ziarno 500 g 5,00 zł Cieciorka ziarno 5 kg 40,00 zł
Ilość:
chevron_left chevron_right

Opis

CIECIORKA ZIARNO

Cieciorka, zwana także ciecierzycą lub grochem włoskim, to jedna z przedstawicielek rodziny bobowatych. W Polsce nie jest tak popularna jak jej znana nam  dobrze krewna - fasola, a wbrew nazwie, z grochem ma niewiele wspólnego. Smak i drogocenne właściwości ciecierzycy od dawien dawna docenia jednak kuchnia orientalna i śródziemnomorska, skąd pochodzi znany na całym świecie hummus, falafel czy cieciorkowe curry.

Groch, orzech czy cieciorka?

Cieciorka, choć nazywana jest grochem włoskim, tak naprawdę w smaku nie przypomina grochu - nie pochodzi także ze słonecznej Italii. Czuć w niej za to nutę orzecha laskowego, którego zresztą przypomina wyglądem. Występuje głównie w Azji i Afryce, co wpływa na jej popularność w kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego. Jest popularnym elementem jadłospisu wegetarian i wegan. Dostarcza dużą ilość białka i żelaza, będąc wartościowym zamiennikiem lub urozmaiceniem dań mięsnych. Ponadto stanowi bogate źródło potasu, fosforu, magnezu i cynku, zapewniając zdrowy wygląd włosom i paznokciom, a także dbając o układ krwionośny, kostny i nerwowy.

Kulinarne zero waste

Groch włoski jest podstawą hummusu - pochodzącej z Libanu i popularnej na Dalekim Wschodzie sycącej pasty z gotowanej ciecierzycy. Bez niego nie istniałyby aromatyczne falafele, uwielbiane w krajach arabskich, ale też serwowane w Europie jako roślinna alternatywa dla kebaba. Ziarna cieciorki doskonale sprawdzają się w sycących, jesienno-zimowych zupach, gęstych gulaszach, jako dodatek do sałatek lub pieczona, chrupiąca przekąska. W suchej postaci są bardzo wdzięczne do przechowywania i zawsze gotowe do użycia. Wystarczy zalać je na noc wodą, a następnie ugotować. Ciecierzyca to niezwykle inspirujący i wszechstronny składnik, doceni ją każdy, kto nie lubi marnowania żywności. Woda po jej gotowaniu, zwana aquafabą, to zamiennik jajek, który znakomicie sprawdza się do przygotowania roślinnego majonezu, bezy czy dietetycznego musu czekoladowego. 

Zastosowanie

Z jej ugotowanych i zmielonych nasion przygotowuje się humus, rodzaj pasty wykorzystywany do smarowania chleba i placków chlebopodobnych czy jako dodatek do kebabu, sznycla lub innych rodzajów mięs. Ugotowana rewelacyjnie sprawdza się także jako składnik sałatek i warzywnych dań, typu ratatouille. Swoim smakiem wzbogaca także potrawy z makaronami. Z ciecierzycy serwować można również rozgrzewającą i sycąca zupę. Jednak to nie wszystkie możliwości kulinarnego zastosowania warzywa. Z nasion ciecierzycy wyrabia się także specjalną mąkę do wypieku placków. Jej ogromną zaletą jest brak obecności glutenu. Ciecierzyca doskonale smakuje z oliwą, masłem, rozmarynem, tymiankiem, pietruszką, kolendrą,   curry, kurkumą, gałką muszkatołową, cynamonem, serem twarogowym, parmezanem, boczkiem.

Składniki

Ziarna cieciorki

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Cieciorka ziarno jest naturalnym źródłem:

> Potasu – który wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego
> Fosforu – który wspomaga utrzymanie zdrowych kości i zębów
> Magnezu – który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego.
> Żelaza – który pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny
> Cynku – pozwala zachować zdrowe włosy , paznokcie, skórę oraz w utrzymaniu prawidłowego widzenia

 

Wartość odżywcza produktu

W 100 g

W porcji 50 g

%RWS* w 50 g

Wartość energetyczna

1582 kJ / 378 kcal

791 kJ / 189 kcal

9 %

Tłuszcz

w tym nasycone

6,04 g

0,6 g

3,02 g

0,3 g

4 %

2 %

Węglowodany

w tym cukry

62,95 g

10,7 g

31,48 g

5,35 g

12 %

6 %

Błonnik

12,2 g

6,1 g

-

Białko

20,47 g

10,34 g

21 %

Sól**

0,06 g

0,03 g

< 1 %

Witaminy i składniki mineralne

W 100 g

%RWS* w 100 g

W porcji 50 g

Potas

718 mg

36 %

359 mg

Fosfor

252 mg

36 %

126 mg

Magnez

79 mg

21 %

39,5 mg

Żelazo

4,31 mg

31 %

2,16 mg

Cynk

2,76 mg

28 %

1,38 mg

Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

Informacje o alergenach

W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.

Opis

Kraj pochodzenia
Kanada

Specyficzne kody

ean13
5903229001238