Tar-Groch-Fil
Sklep ze zdrową żywnością i bakaliami
Kraj pochodzenia: Polska
Dynia łuszczona – rodzaj roślin jednorocznych z rodziny dyniowatych obejmujący około 20 gatunków.
W stanie dzikim występują w strefach klimatu gorącego i ciepłego Ameryki.
Dynia jest naturalnym żródłem:
Tiaminy (Wit.B1)- która wspomaga prawidłową pracę serca
Magnezu- który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużęnia. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego
Cynku- pozwala zachować zdrowe włosy, paznokcie skórę oraz w utrzymaniu prawidłowego widzenia
Żelaza- pomaga w transporcie tlenu, prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny
Fosforu- wspomaga utrzymanie zdrowych kości i zębów
Potasu- który wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego
Zastosowanie pestek dyni w kuchni
- Jako przekąska
- Jako dodatek do pieczywa i ciast
- Jako dodatek do sałatek warzywnych
- Jako posypka do mięsa
Wartość odżywcza produktu | W 100 g | W porcji 50 g | %RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna | 2327 kJ/556 kcal | 1164 kJ/278 kcal | 14% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 45,8 g 8,5 g | 22,9 g 4,3 g | 33% 22% |
Węglowodany - w tym cukry | 18 g 1,1g | 9 g 0,6 g | 3% 1% |
Błonnik | 5,3 g | 2,7 g | - |
Białko | 24,5 g | 12,3 g | 25% |
Sól | 0,05 g | <0,01 g | <1 % |
Witaminy i składniki mineralne | W 100 g | %RWS* w 100g | W porcji 50 g |
Tiamina (Wit. B1) | 0,21 mg | 19 % | 0,11 mg |
Ryboflawina | 0,32 mg | 23 % | 0,16 mg |
Witamina E | 26 mg | 216 % | 13 mg |
Potas | 810 mg | 41 % | 405 mg |
Fosfor | 1170 mg | 146 % | 585 mg |
Cynk | 7,5 mg | 75 % | 3,8 mg |
Magnez | 540 mg | 144 % | 270 mg |
Mangan | 1 mg | 50 % | 0,5 mg |
Żelazo | 15 mg | 107 % | 7,5 mg |
Możliwe naturalne odchylenia.**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu. *RWS- Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal)