Sezam
Sezam
Sezam często jest stosowany w kuchni. Ziarna można spożywać na surowo lub delikatnie uprażone. Można je jeść jako przekąskę lub dodawać do sałatki czy zapiekanki makaronowej lub warzywnej. Wiele osób dodaje sezam do panierki do kotletów. Sezam jest również składnikiem wielu gotowych produktów, w tym oczywiście lubianych sezamków oraz paluszków. Coraz bardziej popularna jest pasta sezamowa – Tahini.
Składniki
Ziarna sezamu
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Sezam jest naturalnym źródłem:
> Fosforu –pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów.
> Magnezu – przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
> Cynku – pozwala zachować zdrowe włosy, skórę i paznokcie.
Wartość odżywcza produktu |
W 100 g |
W porcji 50 g |
%RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna |
2781 kJ / 673 kcal |
1391 kJ / 337 kcal |
17 % |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
59,9 g 6,66 g |
30 g 3,33 g |
43 % 17 % |
Węglowodany - w tym cukry |
2,1 g 1,6 g |
2,1 g 0,8 g |
< 1 % 1 % |
Błonnik |
7,9 g |
3,95 g |
- |
Białko |
27,4 g |
13,7 g |
27 % |
Sól** |
0,03 g |
0,02 g |
< 1 % |
Witaminy i składniki mineralne |
W 100 g |
W porcji 50 g |
% RWS W 100 G |
Fosfor |
775 mg |
388 mg |
111 % |
Magnez |
377 mg |
189 mg |
101 % |
Cynk |
2,79 mg |
1,4 mg |
28 % |
Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
INFORMACJE O ALERGENACH
W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soja, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
______________________________________________________________________________________________________________
UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.
Staramy się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszej stronie, jednak dane zawarte w powyższej tabeli mogą różnić się nieco, w zależności od partii produktu.
Podane wartości zostały wyliczone z receptur według danych naszych dostawców i/lub literatury fachowej.
Wszelkie materiały (treści, teksty itp.) przedstawione w sklepie TARGROCH dostępne pod adresem www.targroch.pl są objęte prawem autorskim i podlegają ochronie na mocy „Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych” z dnia 4 lutego 1994 r. (tekst ujednolicony: Dz.U. 2006 nr 90 poz. 631). Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autora jest zabronione.