Morwa biała
  • Morwa biała
  • Morwa biała
Tagi: morwa
KategoriaKategoria: Owoce suszone i kandyzowane
Kraj pochodzeniaKraj pochodzenia: Turcja

Morwa biała

16,50 zł Brutto

Dostępne warianty produktu

Wybierz: Nazwa produktu: Rozmiar opakowania: Cena:
Morwa biała 500 g 16,50 zł
Ilość:
chevron_left chevron_right

Opis

MORWA BIAŁA

Kształtem i wielkością przypomina wydłużone owoce jeżyn lub malin. Zebrana wprost z drzewa ma kolor perłowy, a ususzona wpada w odcienie beżu i jasnego karmelu.  Pochodzi z południowo-wschodnich terenów Azji, jednak obecnie uprawiana jest na wszystkich kontynentach, ze względu na prozdrowotne i wspomagające odchudzanie właściwości. Świeże owoce morwy białej są nieco mdłe, jednak poddane suszeniu zachowują swoje cenne właściwości i zyskują głębszy, słodszy smak. 

Morus alba...

… czyli właśnie morwa biała, to niewielkie drzewo liściaste o walorach leczniczych i ozdobnych. Każda z jego części charakteryzuje się innymi właściwościami i zastosowaniem. Wykorzystywany jest zarówno pień - jako surowiec meblarski - jak i liście, owoce oraz korzenie drzewa. Morwa jest popularnym składnikiem herbat i suplementów diety, służących poprawie sylwetki. Najlepszy efekt zapewnia jednak przyjmowanie samych suszonych owoców tej rośliny lub samodzielne przygotowywanie z nich naparów. Pozwala to na wyeliminowanie sztucznych substancji, zawartych zwykle w gotowych suplementach.

W dalekowschodniej apteczce

Z dobroci morwy, ze względu na pochodzenie, korzystała już dawna azjatycka medycyna ludowa. Także w Polsce owoc ten zaczął wzbudzać większe zainteresowanie badaczy, jednak nieco później, około XX wieku. Przypisywano mu właściwości oczyszczające (dzięki działaniu moczopędnemu) i regenerujące. Jako antyoksydant może wpływać na redukcję złego cholesterolu, a także wspierać dietę redukcyjną, odchudzającą. Wielu naukowców dostrzega potencjał morwy białej w leczeniu i przeciwdziałaniu niektórym nowotworom. Poza sporą ilością cukrów prostych owoce te zawierają flawonoidy, garbniki, pektyny oraz witaminy i minerały. Amerykański noblista, Leland H. Hartwell, udowodnił w XX wieku, że morwa biała to bardzo bogate źródło składników, wspomagających walkę z cukrzycą i otyłością.

Do kuchni, spiżarni i lunchboxa

Morwę białą warto jeść nie tylko z powodu jej cennych właściwości prozdrowotnych, ale także ze względu na kwestie praktyczne. Przygotowuje się z niej słodkie przetwory, nalewki, wina i napary. Morwa suszona to przekąska, która pasuje do wszelkich słodkich potraw, śniadań i sałatek. Doskonale komponuje się ze zbożowymi ciastkami, odżywczą owsianką, czy samodzielnie, jako słodki zamiennik kruchych ciastek.

Składniki

Owoce morwy białej

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Wartość odżywcza produktu

W 100 g

W porcji 50 g

%RWS* w 50 g

Wartość energetyczna

1442 kJ / 340 kcal

721 kJ / 170 kcal

9 %

Tłuszcz

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone

2,6 g

0,1 g

1,3 g

0,05 g

2 %

< 1 %

Węglowodany

- w tym cukry

65,1 g

14,7 g

32,6 g

7,4 g

13 %

8 %

Błonnik

11,3 g

5,7 g

-

Białko

9,6 g

4,8 g

10 %

Sól**

0 g

0 g

0 %

Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

Informacje o alergenach

W zakładzie pakowane są również: sezammigdały, produkty zawierające glutenróżne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.

Opis

Kraj pochodzenia
Turcja

Specyficzne kody

ean13
5903229000880