Mieszanka studencka
MIESZANKA STUDENCKA
Kolorowy, treściwy i niezwykle odżywczy - miks bakalii znany szerzej jako mieszanka studencka. Ta energetyczna kompozycja zyskała popularność na całym świecie i stała się inspiracją do stworzenia innych, ciekawych przekąsek z orzechami i bakaliami. Ile wspólnego ma tak naprawdę ze studentami, co można znaleźć w jej środku i dlaczego uchodzi za tuczącą?
Sesja z bakaliami
Mieszanka studencka to zestaw wyselekcjonowanych bakalii. Znajdują się w niej orzechy, brazylijskie, włoskie, laskowe, nerkowce i fistaszki, migdały, chipsy bananowe oraz rodzynki. Całość stanowi bardzo energetyczną, smaczną i - zgodnie z powszechną opinią - kaloryczną kompozycję. Nazywana jest studencką, ponieważ doskonale sprawdza się w czasie wzmożonego wysiłku intelektualnego i fizycznego, spadku koncentracji lub nieprzespanych nocy przed kolokwiami. Jednak bez względu na to, czy właśnie trwa sesja, jest środek depresyjnej jesieni, czy też bardzo aktywne lato, mieszanka bakalii to coś, co każdemu zapewni zastrzyk energii.
Jest moc!
Składniki mieszanki studenckiej są nieprzypadkowe.
> Orzechy brazylijskie to źródło bardzo cennego (zwłaszcza dla mężczyzn) pierwiastka, odpowiadającego przede wszystkim za potencję i odporność - selenu.
> Orzechy włoskie uznawane często za najzdrowsze - zawierają kwasy omega-3 oraz podwójną ilość antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki.
> Owoce leszczyny są prawdziwą kopalnią witaminy E - przeciwutleniacza, zwanego witaminą młodości i płodności.
> Nerkowce wspierają w walce ze złym cholesterolem i uzupełniają zapotrzebowanie organizmu na makro- i mikroelementy: wapń, fosfor, żelazo, potas i miedź.
> Fistaszki stanowią najbogatszą w białko i witaminę B3 odmianę orzechów oraz pełnią rolę naturalnego afrodyzjaku.
> Migdały dostarczają solidną porcję witaminy B2, witaminy E i błonnika oraz są naturalnym środkiem na mdłości i zgagę w czasie ciąży.
> Suszone banany zawierają serotoninę odpowiadającą za dobry nastrój oraz znacznie więcej potasu, magnezu, fosforu i wapnia niż świeże owoce bananowca.
> Rodzynki pomagają w obniżeniu ciśnienia krwi i posiadają w składzie rzadkie pierwiastki - jod oraz odpowiadający za pracę szarych komórek bor.
Takie połączenie pozytywnie wpływa na organizm, serwując mu regenerację i porządną dawkę najważniejszych substancji odżywczych.
Dobre kalorie
Mieszanka studencka uchodzi za zdrową, jednak jednocześnie zarzuca się jej wysoką kaloryczność i poddaje się w wątpliwość, czy warto ją jeść. Orzechy - z których przede wszystkim składa się miks bakalii - są źródłem zdrowych tłuszczów, białka i same w sobie dostarczają sporo kalorii. Już drobna garstka dodaje organizmowi energii, zapewnia paliwo dla mózgu i nie dostarcza jednocześnie mnóstwa kalorii. Dlatego warto jeść mieszankę studencką! Wystarczy robić to w rozsądnych ilościach - dodając do owsianki, owocowej sałatki, słodkich wypieków lub chrupiąc samodzielnie podczas nauki i pracy.
Składniki
Orzech ziemny prażony, Chipsy bananowe (chipsy bananowe, olej kokosowy, cukier, aromat bananowy), Rodzynka sułtańska (rodzynka, olej roślinny), Rodzynka Thompson (rodzynka suszona, olej słonecznikowy), Orzech nerkowca, Migdał, Orzech brazylijski, Orzech włoski, Orzech laskowy, Migdał blanszowany
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Wartość odżywcza produktu |
W 100 g |
W porcji 50 g |
%RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna |
1982 kJ / 474 kcal |
991 kJ / 237 kcal |
12 % |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
28,2 g 7,6 g |
14,1 g 3,8 g |
20 % 19 % |
Węglowodany - w tym cukry |
37,9 g 32,7 g |
18,9 g 16,4 g |
7 % 18 % |
Błonnik |
7,2 g |
3,6 g |
- |
Białko |
13,7 g |
6,8 g |
14 % |
Sól** |
0,04 g |
0,02 g |
< 1 % |
Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
INFORMACJE O ALERGENACH
W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soja, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
______________________________________________________________________________________________________________
UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.
Staramy się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszej stronie, jednak dane zawarte w powyższej tabeli mogą różnić się nieco, w zależności od partii produktu.
Podane wartości zostały wyliczone z receptur według danych naszych dostawców i/lub literatury fachowej.
Wszelkie materiały (treści, teksty itp.) przedstawione w sklepie TARGROCH dostępne pod adresem www.targroch.pl są objęte prawem autorskim i podlegają ochronie na mocy „Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych” z dnia 4 lutego 1994 r. (tekst ujednolicony: Dz.U. 2006 nr 90 poz. 631). Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autora jest zabronione.