Musli tradycyjne
  • Musli tradycyjne
Tagi: płatki musli
KategoriaKategoria: Mąki i płatki

Musli tradycyjne

5,50 zł Brutto

Dostępne warianty produktu

Wybierz: Nazwa produktu: Rozmiar opakowania: Cena:
Musli tradycyjne 500 g 5,50 zł Musli tradycyjne 1 kg 10,00 zł
Ilość:
chevron_left chevron_right

Opis

MUSLI TRADYCYJNE

Kultowe śniadanie w 3 minuty i mieszkanka znana na niemal całym świecie. Musli tradycyjne to kompozycja płatków owsianych, pszenicznych i kukurydzianych, z dodatkiem suszonych owoców. Twórcą musli był prawdopodobnie szwajcarski lekarz Maximilian Bircher-Benner. Chociaż od tego wydarzenia minęło ponad 100 lat, to płatki w zmiksowanej formie nie tracą na aktualności.

Dlaczego kochamy musli?

Ten produkt, ma kilka istotnych zalet. Musli jest bardzo proste w przygotowaniu, można je zabrać do pracy i szkoły oraz posiada właściwie nieograniczoną liczbę wariantów. Smakuje z jogurtem, mlekiem i napojem roślinnym, a dodatek sezonowych owoców sprawia, że to śniadanie nigdy się nie nudzi i zawsze może smakować nieco inaczej.

Niezdrowy chwyt marketingowy?

Musli pierwotnie uchodziło za bardzo zdrową mieszankę, a następnie wręcz przeciwnie. Prawda leży po środku - wszystko zależy od konkretnej kompozycji i jej zawartości cukru. Mix, w którym aż 85% składników stanowią płatki zbożowe, a pozostałą część rodzynki i żurawina, jest nie tylko całkiem nieszkodliwy, lecz wręcz dobroczynny, jako bogate źródło fosforu, magnezu, żelaza i cynku. Zła sława musli może być spowodowana podobieństwem do granoli, która rzeczywiście dostarcza wielu kalorii, w wyniku opiekania w tłuszczu i miodzie.

Składniki

płatki owsiane 36,36%, płatki pszenne 36,36%, płatki kukurydziane 12,12%, żurawina (żurawina suszona, cukier, olej słonecznikowy) 9,1%, rodzynka Thompson (rodzynka suszona, olej roślinny) 6,06%

Musli tradycyjne jest naturalnym źródłem:

  • Fosforu – który wspomaga utrzymanie zdrowych kości i zębów.
  • Magnezu – który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego.
  • Żelaza – który pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.
  • Cynku – pozwala zachować zdrowe włosy , paznokcie, skórę oraz w utrzymaniu prawidłowego widzenia.

Wartość odżywcza produktu

W 100 g

W porcji 50 g

%RWS* w 50 g

Wartość energetyczna

1472 kJ/ 352 kcal

736 kJ/176 kcal

9 %

Tłuszcz

w tym nasycone

4,1 g

0 g

2,1 g

0 g

3 %

-

Węglowodany

w tym cukry

76,6 g

9,5 g

38,3 g

4,8 g

15 %

5 %

Błonnik

7,8 g

3,9 g

-

Białko

8,6 g

4,3 g

9 %

Sól

1 g

0,5 g

8 %

Witaminy i składniki mineralne

W 100 g

%RWS* w 100g

W porcji 50 g

Fosfor

286 mg

41 %

143 mg

Magnez

86 mg

23 %

43 mg

Żelazo

3 mg

21 %

1,5 mg

Cynk

2 mg

20 %

1 mg

Możliwe naturalne odchylenia. **Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu. *RWS- Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal)

Specyficzne kody

ean13
5903229003577