Cieciorka ziarno

Cieciorka ziarno Zobacz większe
wybierz:
nazwa:
waga:
cena:
Cieciorka ziarno
500 g
500
Cieciorka ziarno
1 kg
900
Cieciorka ziarno
5 kg
4000

    Składniki: Ziarna cieciorki.Ciecierzyca pospolita : należy do grupy roślin motylkowatych z rodziny bobowatych.Nazywana również cieciorką lub grochem włoskim. Od wieków obecna na terenie Azji i basenu Morza Śródziemnego. 

    Zastosowanie :
    Z jej ugotowanych i zmielonych nasion przygotowuje się humus, rodzaj pasty wykorzystywany do smarowania chleba i placków chlebopodobnych czy jako dodatek do kebabu, sznycla lub innych rodzajów mięs. Ugotowana rewelacyjnie sprawdza się także jako składnik sałatek i warzywnych dań, typu ratatouille. Swoim smakiem wzbogaca także potrawy z makaronami. Z ciecierzycy serwować można również rozgrzewającą i sycąca zupę. Jednak to nie wszystkie możliwości kulinarnego zastosowania warzywa. Z nasion ciecierzycy wyrabia się także specjalną mąkę do wypieku placków. Jej ogromną zaletą jest brak obecności glutenu. Ciecierzyca doskonale smakuje z oliwą, masłem, rozmarynem, tymiankiem, pietruszką, kolendrą,   curry, kurkumą, gałką muszkatołową, cynamonem, serem twarogowym, parmezanem, boczkiem.

    Wartość odżywcza produktu

    W 100 g

    W porcji 50 g

    %RWS* w 50 g

    Wartość energetyczna

    1582 kJ/ 378 kcal

    791 kJ/189 kcal

    9 %

    Tłuszcz

    w tym nasycone

    6,04 g

    0,6 g

    3,02 g

    0,3 g

    4 %

    2 %

    Węglowodany

    w tym cukry

    62,95 g

    10,7 g

    31,48 g

    5,35 g

    12 %

    6 %

    Błonnik

    12,2 g

    6,1 g

    -

    Białko

    20,47 g

    10,34 g

    21 %

    Sól**

    0,06 g

    0,03

    < 1 %

    Możliwe naturalne odchylenia.** Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.*RWS- Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal). 

    Przechowywanie: Przechowywać w miejscu suchym w szczelnie zamkniętym opakowaniu. 

    Informacje o alergenach- W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty z dwutlenkiem siarki SO2, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców. 

      Tagi:
    f
    g+
    tTweety na temat @Targroch