Cieciorka ziarno

Kraj pochodzenia: Kanada

Cieciorka ziarno Zobacz większe
wybierz:
nazwa:
waga:
cena:
Cieciorka ziarno
500 g
500
Cieciorka ziarno
1 kg
900
Cieciorka ziarno
5 kg
4000

    Ciecierzyca pospolita : należy do grupy roślin motylkowatych z rodziny bobowatych.
    Nazywana również cieciorką lub grochem włoskim.
    Od wieków obecna na terenie Azji i basenu Morza Śródziemnego.

    Zastosowanie :
    Z jej ugotowanych i zmielonych nasion przygotowuje się humus, rodzaj pasty wykorzystywany do smarowania chleba i placków chlebopodobnych czy jako dodatek do kebabu, sznycla lub innych rodzajów mięs. Ugotowana rewelacyjnie sprawdza się także jako składnik sałatek i warzywnych dań, typu ratatouille. Swoim smakiem wzbogaca także potrawy z makaronami. Z ciecierzycy serwować można również rozgrzewającą i sycąca zupę. Jednak to nie wszystkie możliwości kulinarnego zastosowania warzywa. Z nasion ciecierzycy wyrabia się także specjalną mąkę do wypieku placków. Jej ogromną zaletą jest brak obecności glutenu. Ciecierzyca doskonale smakuje z oliwą, masłem, rozmarynem, tymiankiem, pietruszką, kolendrą, curry, kurkumą, gałką muszkatołową, cynamonem, serem twarogowym, parmezanem, boczkiem.
    Wartość energetyczna
    1582 kJ/378 kcal
    Białko
    20,47 g
    Węglowodany
    62,95 g
    Cukry
    10,7 g
    Tłuszcze
    6,04 g
    Kwasy tłuszczowe nasycone
    0,6 g
    Błonnik
    12,2 g
    Sól
    0,06 g
      Tagi:
    f
    g+
    tTweety na temat @Targroch