Dynia pestka łuszczona

Kraj pochodzenia: Polska

Dynia pestka łuszczona Zobacz większe
wybierz:
nazwa:
waga:
cena:
Dynia pestka łuszczona
100 g
300
Dynia pestka łuszczona
1 kg
2500


Dynia łuszczona  – rodzaj roślin jednorocznych  z rodziny dyniowatych obejmujący około 20 gatunków.
W stanie dzikim występują w strefach klimatu gorącego i ciepłego Ameryki.


Dynia jest naturalnym żródłem:

Tiaminy (Wit.B1)- która wspomaga prawidłową pracę serca
Magnezu- który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużęnia. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego
Cynku- pozwala zachować zdrowe włosy, paznokcie skórę oraz w utrzymaniu prawidłowego widzenia
Żelaza- pomaga w transporcie tlenu, prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny
Fosforu- wspomaga utrzymanie zdrowych kości i zębów
Potasu- który wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego


Zastosowanie pestek dyni w kuchni
- Jako przekąska
- Jako dodatek do pieczywa i ciast
- Jako dodatek do sałatek warzywnych
- Jako posypka do mięsa
Wartość energetyczna
2327 kJ/ 556 kcal na 100g
Białko
24,5 kg
Węglowodany
18 g
Cukry
1,1 g
Tłuszcze
45,8 g
Kwasy tłuszczowe nasycone
8,5 g
Błonnik
5,3 g
Sól
0,05 g
f
Tweety na temat @Targroch