Dynia pestka łuszczona

Kraj pochodzenia: Polska

Dynia pestka łuszczona Zobacz większe
wybierz:
nazwa:
waga:
cena:
Dynia pestka łuszczona
100 g
300
Dynia pestka łuszczona
1 kg
2200


    Dynia łuszczona  – rodzaj roślin jednorocznych  z rodziny dyniowatych obejmujący około 20 gatunków.
    W stanie dzikim występują w strefach klimatu gorącego i ciepłego Ameryki.


    Dynia jest naturalnym żródłem:

    Tiaminy (Wit.B1)- która wspomaga prawidłową pracę serca
    Magnezu- który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużęnia. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego
    Cynku- pozwala zachować zdrowe włosy, paznokcie skórę oraz w utrzymaniu prawidłowego widzenia
    Żelaza- pomaga w transporcie tlenu, prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny
    Fosforu- wspomaga utrzymanie zdrowych kości i zębów
    Potasu- który wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego


    Zastosowanie pestek dyni w kuchni
    - Jako przekąska
    - Jako dodatek do pieczywa i ciast
    - Jako dodatek do sałatek warzywnych
    - Jako posypka do mięsa
    Wartość energetyczna
    2327 kJ/ 556 kcal na 100g
    Białko
    24,5 kg
    Węglowodany
    18 g
    Cukry
    1,1 g
    Tłuszcze
    45,8 g
    Kwasy tłuszczowe nasycone
    8,5 g
    Błonnik
    5,3 g
    Sól
    0,05 g
    f
    g+
    tTweety na temat @Targroch