Pistacje prażono-solone

Kraj pochodzenia: Iran

Pistacje prażono-solone Zobacz większe
wybierz:
nazwa:
waga:
cena:
Pistacje prażono-solone
250 g
1270
Pistacje prażono-solone
500 g
2500
Pistacje prażono-solone
1 kg
4900

    Pistacja właściwa jeden z gatunków rodzaju pistacja należącego do rodziny nanerczowatych . Pochodzi z pogranicza Azji Środkowej i Azji Mniejszej  (Afganistan, Iran, Kazachstan; Kirgistan; Tadżykistan, Turkiestan, Uzbekistan).
    Jest uprawiana w wielu krajach świata. 

    Zastosowanie :

    • Pistacje spożywa się na surowo lub prażone. Mają słodki smak, przyjemny zapach, zawierają 50-60% tłuszczu. Są używane do wyrobów cukierniczych; tortów, strucli, marcepanów, lodów, budyniów, jako nadzienie do cukierków,
    • Z nasion wytłacza się olej pistacjowy

    Wartość odżywcza produktu

    W 100 g

    W porcji 50 g

    %RWS* w 50 g

    Wartość energetyczna

    2382 kJ/569 kcal

    1191 kJ/285 kcal

    14%

    Tłuszcz

    - w tym kwasy tłuszczowe nasycone

    45,82 g

    5,64 g

    22,91 g

    2,82 g

    33 %

    14 %

    Węglowodany

    - w tym cukry

    27,55 g

    7,74 g

    13,78 g

    3,87 g

    5 %

    4 %

    Błonnik

    10,3 g

    5,15 g

    -

    Białko

    21,05 g

    10,53 g

    21 %

    Sól

    1 g

    0,5 g

    8 %

    Możliwe naturalne odchylenia.** Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.*RWS- Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal). 

    f
    g+
    tTweety na temat @Targroch