Pistacje prażono-solone

Kraj pochodzenia: Iran

Pistacje prażono-solone Zobacz większe
wybierz:
nazwa:
waga:
cena:
Pistacje prażono-solone
250 g
1350
Pistacje prażono-solone
500 g
2650
Pistacje prażono-solone
1 kg
5200

Pistacja właściwa jeden z gatunków rodzaju pistacja należącego do rodziny nanerczowatych . Pochodzi z pogranicza Azji Środkowej i Azji Mniejszej  (Afganistan, Iran, Kazachstan; Kirgistan; Tadżykistan, Turkiestan, Uzbekistan).
Jest uprawiana w wielu krajach świata. Główne rejony uprawy to: Syria, Afganistan, Iran, Irak, Turcja , USA. W Europie  największe plantacje znajdują się w Grecji , głównie na wyspie Eginie (słynącej zresztą z tychże upraw) i w rejonie miasta Saloniki.

Zastosowanie :
  • Pistacje spożywa się na surowo lub prażone. Mają słodki smak, przyjemny zapach, zawierają 50-60% tłuszczu. Są używane do wyrobów cukierniczych; tortów, strucli, marcepanów, lodów, budyniów, jako nadzienie do cukierków,
  • Z nasion wytłacza się olej pistacjowy
  • Z galasów na liściach produkuje się malinowy barwnik do barwienia jedwabiu i dywanów, a także używane są w garbarstwie .
  • Z drewna otrzymuje się żywice do produkcji lakierów
  • Jest uprawiana jako roślina ozdobna
f
Tweety na temat @Targroch