Mak ziarno

Kraj pochodzenia: Czechy

Mak ziarno Zobacz większe
wybierz:
nazwa:
waga:
cena:
Mak ziarno
250 g
370
Mak ziarno
400 g
580

    Mak jest ceniony od wieków. Ta roślina oleista występuje niemal wyłącznie na półkuli północnej. Co ciekawe ze względu na piękne kwiaty uprawiany jest też jako roślina ozdobna. Jak inne bakalie, jest źródłem wielu witamin  i składników mineralnych. Choć dziś kojarzy się nam głównie z potrawami świątecznymi, możemy  jadać go przez cały rok. Oczywiście, w rozsądnych ilościach...

    Zastosowanie:
    Mak jest wykorzystywany do produkcji cukierniczych farszów (np. do ciast, tart, bułek itd.) oraz jako posypka do (niekoniecznie słodkich) wypieków (np. bułek, chleba, rogalików).

    Mak jest absolutnie obowiązkowym składnikiem niektórych potraw wigilijnych - kutii (przygotowywanej z maku, ziaren pszenicy i miodu) czy makowca. Jest bowiem symbolem płodności, urodzaju, pomyślności i dobra. Pamiętajmy więc, by na naszym wigilijnym stole nie zabrakło słodkości przygotowanych z jego dodatkiem.

    Wartość odżywcza produktu

    W 100 g

    W porcji 50 g

    %RWS* w 50 g

    Wartość energetyczna

    2000 kJ / 478 kcal

    1000 kJ / 239 kcal

    12 %

    Tłuszcz

    -w tym kwasy tłuszczowe nasycone

    42,9 g

    5,5 g

    21,5 g

    2,8 g

    31 %

    14 %

    Węglowodany

    -w tym cukry

    24,7 g

    1,4 g

    12,4g

    0,7 g

    5 %

    1 %

    Błonnik

    20,5 g

    10,3 g

    -

    Białko

    20,1 g

    10 g

    20 %

    Sól**

    0,02 g

    0,01 g

    < 1 %

    *RWS- Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

    f
    g+
    tTweety na temat @Targroch