Mak ziarno
  • Mak ziarno
Tagi: mak
Kategoria: Ziarna i pestki
Kraj pochodzenia: Czechy

Mak ziarno

7,20 zł Brutto

Dostępne warianty produktu

Wybierz: Nazwa produktu: Rozmiar opakowania: Cena:
Mak ziarno 250 g 7,20 zł Mak ziarno 400 g 11,20 zł
Ilość:
chevron_left chevron_right

Opis

Mak jest ceniony od wieków. Ta roślina oleista występuje niemal wyłącznie na półkuli północnej. Co ciekawe ze względu na piękne kwiaty uprawiany jest też jako roślina ozdobna. Jak inne bakalie, jest źródłem wielu witamin  i składników mineralnych. Choć dziś kojarzy się nam głównie z potrawami świątecznymi, możemy  jadać go przez cały rok. Oczywiście, w rozsądnych ilościach...

Zastosowanie:
Mak jest wykorzystywany do produkcji cukierniczych farszów (np. do ciast, tart, bułek itd.) oraz jako posypka do (niekoniecznie słodkich) wypieków (np. bułek, chleba, rogalików).

Mak jest absolutnie obowiązkowym składnikiem niektórych potraw wigilijnych - kutii (przygotowywanej z maku, ziaren pszenicy i miodu) czy makowca. Jest bowiem symbolem płodności, urodzaju, pomyślności i dobra. Pamiętajmy więc, by na naszym wigilijnym stole nie zabrakło słodkości przygotowanych z jego dodatkiem.

Wartość odżywcza produktu

W 100 g

W porcji 50 g

%RWS* w 50 g

Wartość energetyczna

2000 kJ / 478 kcal

1000 kJ / 239 kcal

12 %

Tłuszcz

-w tym kwasy tłuszczowe nasycone

42,9 g

5,5 g

21,5 g

2,8 g

31 %

14 %

Węglowodany

-w tym cukry

24,7 g

1,4 g

12,4g

0,7 g

5 %

1 %

Błonnik

20,5 g

10,3 g

-

Białko

20,1 g

10 g

20 %

Sól**

0,02 g

0,01 g

< 1 %

*RWS- Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

Opis

Kraj pochodzenia
Czechy

Specyficzne kody

ean13
5903229000804