Kasza jaglana

Kraj pochodzenia: Polska

Kasza jaglana Zobacz większe
wybierz:
nazwa:
waga:
cena:
Kasza jaglana
400 g
265
Kasza jaglana
1 kg
660
Kasza jaglana
5 kg
2800

    KASZA JAGLANA

     

    Kasza jaglana – z jednej strony uznawana za najstarszą z kasz, ceniona już w epoce neolitu, stanowiąca smaczny, tani i sycący składnik posiłków. Z drugiej strony kulinarne odkrycie XXI wieku, królowa dań bezglutenowych, kreatorka jaglanego detoksu, superfood i głos rewolucji żywnościowej!


    Czym właściwie jest kasza jaglana i co sprawiło, że po latach zapomnienia wróciła na polskie stoły?

    To nic innego jak łuskane ziarna prosa. Zboże to jeszcze do niedawna nie było tak popularne jak pszenica, ryż czy owies. Obecnie dzięki bogactwie wartości odżywczych i różnorodności zastosowań uważa się je nawet za bardziej potrzebne i pożyteczne w codziennej diecie. Innym powodem, który przyczynił się do wielkiego powrotu prosa, a więc i kaszy jaglanej, jest brak glutenu – białka, które część osób odrzuca ze względu na nietolerancję pokarmową lub gorsze samopoczucie.


    Czy brak glutenu czyni kaszę jaglaną mniej wartościową?

    Zdecydowanie nie. To doskonały antyoksydant i bogate źródło składników mineralnych, takich jak: żelazo, magnez, wapń, fosfor, potas, krzem czy miedź. W prosie znajduje się też wiele witamin z grupy B, witamina E i znana z poprawy pamięci oraz obniżania cholesterolu lecytyna. Kasza jaglana stała się też podstawą jaglanego detoksu, cenionego ze względu na właściwości odkwaszające i oczyszczające. 


    Proso to źródło łatwo przyswajalnego białka – stanowi sycący składnik posiłków wegetarian i wegan. Chętnie sięgają po nie także osoby dbające o zdrowie i szczupłą sylwetkę, tworząc lekkostrawne zamienniki zdecydowanie niedietetycznych potraw i deserów. 100g kaszy jaglanej dostarcza 346 kalorii – to wartość zbliżona do kaloryczności mąki pszennej. Dietetycy zwracają jednak uwagę na fakt, że pszenica jest genetycznie modyfikowana, nie występuje już w naturze dziko, a wypieki na jej bazie mogą podnieść poziom cukru we krwi szybciej niż doskonale znany cukier spożywczy! Wszystko to sprawia, że coraz częściej prosto staje się zdrowszą alternatywą dla pszenicy.

     

    Kaszomania – jak i gdzie wykorzystać kaszę?

    Trudno o potrawę, której nie da się przygotować z kaszy jaglanej. To produkt na tyle uniwersalny, że powstają z niego dania wytrawne, desery, zupy, a nawet mleka roślinne. Jaglanki, budynie, sałatki, kotlety, burgery, pulpeciki, kaszotto, pasztety i krupnik – to jedynie początek długiej listy potraw, w których króluje kasza jaglana. Być może dla tradycyjnych gospodyń domowych to prawdziwa profanacja, jednak dzięki subtelnemu smakowi i konsystencji kaszy jaglanej powstają z niej nawet tzn. jagielniki – czyli serniki bez twarogu. Tego typu słodkości to już nie tylko wymysł roślinożerców czy deska ratunkowa chorych na celiakię, ale także ciekawa propozycja dla poszukujących nowych smaków, fit łasuchów czy nowoczesnych restauratorów.

    Kasza z prosa jest niezwykle łatwa w przygotowaniu. Wystarczy ją wypłukać, by pozbyć się charakterystycznej goryczki, a następnie gotować do czasu uzyskania preferowanej konsystencji. To, jak zostanie następnie wykorzystana zależy wyłącznie od wyobraźni i podniebienia domowników. 



    Wartość odżywcza produktu

    W 100 g

    W porcji 50 g

    %RWS* w 50 g

    Wartość energetyczna

    1449 kJ / 346 kcal

    725 kJ / 173 kcal

    9 %

    Tłuszcz

    - w tym kwasy tłuszczowe nasycone

    2,9 g

    0,6 g

    1,5 g

    0,3 g

    2 %

    2 %

    Węglowodany

    - w tym cukry

    71,6 g

    0,1g

    35,8 g

    < 0,1 g

    14 %

    < 1 %

    Błonnik

    3,2 g

    1,6 g

    -

    Białko

    10,5 g

    5,3 g

    11 %

    Sól

    0,01 g

    < 0,01 g

    < 1 %

    Możliwe naturalne odchylenia.** Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.*RWS- Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal). 

    f
    g+
    tTweety na temat @Targroch