KategoriaKategoria: Ziarna i pestki
Kraj pochodzeniaKraj pochodzenia: Polska

Fasola kolorowa - orzeł

6,00 zł Brutto

Dostępne warianty produktu

Ilość:
chevron_left chevron_right

FASOLA KOLOROWA Z ORZEŁKIEM

To roślina jedyna w swoim rodzaju, z bardzo bogatą historią i nietuzinkowym wyglądem. Jest jednym z ulubionych składników zwolenników staropolskiej, patriotycznej kuchni. Widnieje na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Nazywana jest polską fasolą z orzełkiem, a nawet fasolą niepodległości. Kolorowa fasola orzełek to wyjątkowo lubiana odmiana, która wkrótce odzyska dawną popularność.

Historia fasoli patriotycznej 

Fasola to obok ziemniaków i buraków warzywo typowo polskie, krajowe, nasze. Jest najpopularniejszą rośliną strączkową, docenianą zwłaszcza za łatwość uprawy, stosunkowo niską cenę i dobroczynne właściwości prozdrowotne. Ziarna z orzełkiem w koronie zaskarbiły sobie wyjątkową sympatię za sprawą osobliwego, bordowego znaku, przypominającego orła z rozpostartymi skrzydłami z polskiego godła. W czasach zaborów stanowiła symbol patriotyzmu, a z drugiej strony stała się także powodem represji. Rolnikom uprawiającym ją groziły surowe kary, a nawet zesłanie. To dlatego fasola z orzełkiem – po latach walki o przetrwanie – stała się produktem odświętnym, przygotowywanym na Boże Narodzenie i Święto Niepodległości.   

Jedna z wielu odmian 

Pod kątem walorów smakowych lub prozdrowotnych fasolę z orzełkiem trudno odróżnić od jej bliskich krewnych. Jak wszystkie rośliny strączkowe zawiera bardzo dużo białka, dzięki czemu znakomicie zastępuje produkty mięsne w diecie wegetariańskiej. Jej smak jest subtelny, a konsystencja kremowa. Ten typ kolorowej fasoli bardzo dobrze sprawdza się w sałatkach i potrawkach, podawany z gęsiną lub w towarzystwie czerwonego wina. Podczas gotowania charakterystyczny orzełek nie znika, lecz staje się mniej wyraźny i nieco blady. Z kolei woda, w której gotuje się fasola, nabiera intensywnego bordowego koloru. Tak jak w przypadku wszystkich strączków, ziarna z orzełkiem w koronie przed ugotowaniem powinny moczyć się w wodzie kilka, a nawet kilkanaście godzin. Warto ich spróbować i zaskoczyć domowników lub gości tym oryginalnie wyglądającym produktem.  

Składniki

Fasola kolorowa "Orzeł"

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Fasola jest naturalnym źródłem:

> Magnezu - przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego.
> Wapnia i fosforu - pomagają w utrzymaniu zdrowych zębów i kości.
> Cynku - pomaga zachować zdrowe włosy, paznokcie i skórę.
> Tiaminy (Witaminy B1) i Witaminy B6 - pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

 

Wartość odżywcza produktu

W 100 g

W porcji 70 g

%RWS* w 70 g

Wartość energetyczna

1203 kJ / 288 kcal

842 kJ / 201 kcal

10 %

Tłuszcz
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone

1,6 g
0,2 g

1,1 g
0,1 g

2 %
1 %

Węglowodany
- w tym cukry

61,6 g
2,7  g

43,1 g
1,9 g

17 %
2 %

Błonnik

15,7 g

11 g

-

Białko

21,4 g

15 g

30 %

Sól**

0,05 g

0,04 g

1 %

Witaminy i składniki mineralne

W 100 g

%RWS* w 100 g

W porcji 70 g

Tiamina (Witamina B1)

0,64 mg

61 %

0,47 mg

Witamina B6

0,53 mg

38 %

0,37 mg

Magnez

169 mg

45 %

118,3 mg

Wapń

163 mg

20 %

114,1 mg

Cynk

3,77 mg

38 %

2,64 mg

Fosfor

437 mg

55 %

305,9 mg

Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

Informacje o alergenach

W zakładzie pakowane są również: sezammigdały, produkty zawierające glutenróżne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.

Opis

Kraj pochodzenia
Polska