Czarnuszka

Kraj pochodzenia: Indie

Czarnuszka Zobacz większe
wybierz:
nazwa:
waga:
cena:
Czarnuszka
250 g
500
Czarnuszka
500 g
800
Czarnuszka
1 kg
1700

    Składniki: Czarnuszka ziarno   
    Zastosowanie :

    • Nasiona czarnuszki mają ostry, korzenny smak i jako przyprawa są dodawane do serów, pieczywa, i niektórych tłustych mięs.
    • Nasiona stosowane były w kuchni staropolskiej m.in. do przyprawiania pieczywa np. podpłomyków
    • Nasiona dodaje się do kiszonej kapusty i ogórków konserwowych.
    • Używane są jako substytut pieprzu w dietach, w których nie wolno używać ostrych przypraw.
    • Olej z nasion jest dodatkiem do niektórych likierów.
    • Olej z nasion wykorzystywany jest w produkcji niektórych słodyczy.

    Wartość odżywcza produktu

    W 100 g

    W porcji 50 g

    %RWS* w 50 g

    Wartość energetyczna

    1060 kJ/259 kcal

    530 kJ/ 130 kcal

    8%

    Tłuszcz

    - w tym kwasy tłuszczowe nasycone

    15 g

    0,5 g

    7,5 g

    0,25 g

    11%

    1%

    Węglowodany

    - w tym cukry

    52 g

    0,3 g

    26 g

    0,15 g

    10%

    <1%

    Błonnik

    12 g

    6 g

    -

    Białko

    16 g

    8 g

    16%

    Sól**

    0,02 g

    0,01 g

    <1%

    Możliwe naturalne odchylenia. **Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).

    f
    g+
    tTweety na temat @Targroch