TARGROCH Słonecznik łuszczony 1000 g
  • TARGROCH Słonecznik łuszczony 1000 g
  • TARGROCH Słonecznik łuszczony 1000 g
  • TARGROCH Słonecznik łuszczony 100 g
  • TARGROCH Słonecznik łuszczony
KategoriaKategoria: Ziarna i pestki
Kraj pochodzeniaKraj pochodzenia: Bułgaria

Słonecznik łuszczony

2,00 zł Brutto
Ilość:
chevron_left chevron_right

SŁONECZNIK ŁUSKANY

Jedna z najpiękniejszych roślin uprawnych i ozdobnych, o równie ciekawych zastosowaniach, co walorach wizualnych. Na polskich polach zakwita w samym środku lata, dekorując grządki aż do późnej jesieni. Nasiona słonecznika są wyjątkowo chrupiące i odżywcze. Niegdyś pieczołowicie wyłuskiwane z twardych biało-czarnych łupin ‒ dzisiaj dostępne już łuszczone, w wygodnej, kompaktowej formie.

Helianthus annuus - kwiaty słońca

Kolorem i kształtem przypominają ciepłe, rozpromienione słońce. Poza kwestiami typowo morfologicznymi posiadają charakterystyczną cechę. W ciągu dnia zwracają zawsze koszyk, czyli kwiat, ku słońcu ‒ dlatego nazywane są słonecznikami. Co ciekawe, to rośliny nie tylko ozdobne ‒ ich zastosowania są bardzo szerokie, dzięki czemu praktycznie żadna z części się nie marnuje.

Słoneczniki stanowią przede wszystkim surowiec wykorzystywany do produkcji oleju, o przeznaczeniu zarówno spożywczym, jak i kosmetycznym. Wytłoki, powstające podczas tego procesu stają się często składnikiem paszy dla zwierząt. Zastosowanie znaleziono nawet dla niepozornych łodyg słoneczników, wykorzystując je w Chinach do wyrobu papieru. To jednak nasiona zdają się być najcenniejsze ‒ z ich właściwości przeciwkaszlowych i niwelujących przeziębienia czerpie medycyna naturalna i ludowa. Z kolei w państwach Bliskiego Wschodu przygotowuję się na ich bazie nalewkę, łagodząca stany gorączkowe.

Na szczęście - na zdrowie!

Szerokie zastosowania spożywcze nasion słonecznika łączą przyjemne ‒ smak i ciekawą konsystencją ‒ z pożytecznym ‒ paliwem dla organizmu. To jedno z najbogatszych źródeł witaminy E ‒  przeciwutleniacza, zwanego witaminą młodości i płodności. Dodatkowo w tych drobnych, szarych nasionach kryje się bogactwo makro- i mikroelementów, aminokwasów i  fitosteroli ‒ wspomagających obniżanie cholesterolu LDL. Jednym ze wspomnianych aminokwasów jest tryptofan, odpowiadający za wytwarzanie serotoniny - hormonu szczęścia.

Słonecznik łuskany jest źródłem między innymi cynku, fosforu, magnezu, potasu, wapnia i żelaza. Powinni go jeść przede wszystkim miłośnicy zdrowych przekąsek, wegetarianie i łasuchy ‒ ze względu na wysoką zawartość białka, będącego źródłem energii i budulcem mięśni. Poza walorami odżywczymi ogromną zaletą słonecznika jest jego niska cena.

Słonecznik - nie tylko na słono!

Z pozoru nasiona słonecznika to po prostu smaczna, chrupiąca przystawka oraz zdrowe urozmaicenie dla tłustych chipsów i kalorycznych, słonych paluszków. Tak naprawdę jednak produkt ten stwarza sporo możliwości kulinarnych. Najłatwiej dodać go do owsianki lub ‒ po wcześniejszym uprażeniu na suchej patelni ‒ zwieńczyć nim dowolną sałatkę warzywną. Przy odrobinie wysiłku z łuskanego słonecznika można także przygotować wegański twarożek lub pastę do smarowania pieczywa, namaczając ziarna na noc, a następnie blendując z przyprawami. Inną ciekawą propozycją jest przyrządzenie chałwy lub masła z prażonego słonecznika. Propozycje te, choć brzmią nieco egzotycznie i pracochłonnie, w praktyce są proste w wykonaniu i zdecydowanie warte skosztowania.

Składniki

Słonecznik łuskany

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Zastosowanie

Łuskane ziarna słonecznika to najczęściej dodawany składnik do wielu produktów spożywczych. Jego przyjemny smak sprawia, że jemy go na śniadanie m.in. z jogurtem, kefirem, czy też jako dodatek do musli. Słonecznik jest także używany w piekarnictwie oraz cukiernictwie. Ziarna można dodawać także do sałatek, surówek jak i również zajadać same jako pożywną przekąskę.

Słonecznik jest naturalnym źródłem:

> Tiaminy (Witamina B1) – pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
> Magnezu – przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
> Cynku –pomaga zachować zdrowe włosy, skórę i paznokcie.

Wartość odżywcza produktu

w 100 g

w porcji 50 g

%RWS* w 50 g

Wartość energetyczna

2471 kJ /595 kcal

1236 kJ / 297 kcal

15 %

Tłuszcz

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone

43,7 g

4,42 g

21,9 g

2,21 g

31 %

11 %

Węglowodany

- w tym cukry

18,6 g

2,3 g

9,3 g

1,2 g

4 %

1 %

Błonnik

6,0 g

3,0 g

-

Białko

28,8 g

14,4 g

29 %

Sól**

0,01 g

< 0,01 g

< 1 %

Witaminy i składniki mineralne

w 100 g

w porcji 50 g

%RWS* w 100 g

Magnez

359 mg

180 mg

96 %

Cynk

2,69 mg

1,35 mg

27 %

Witamina B1 (Tiamina)

1,32 mg

0,66 mg

120 %

Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

Informacje o alergenach

W zakładzie pakowane są również: sezammigdałyprodukty zawierające glutenróżne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

______________________________________________________________________________________________________________

UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.

Staramy się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszej stronie, jednak dane zawarte w powyższej tabeli mogą różnić się nieco, w zależności od partii produktu.

Podane wartości zostały wyliczone z receptur według danych naszych dostawców i/lub literatury fachowej.

Opis

Kraj pochodzenia
Bułgaria