Quinoa - komosa ryżowa

Quinoa - komosa ryżowa Zobacz większe
wybierz:
nazwa:
waga:
cena:
Quinoa - komosa ryżowa
250 g
540
Quinoa - komosa ryżowa
500 g
990
Quinoa - komosa ryżowa
1 kg
1780

    QUINOA – KOMOSA RYŻOWA

    Quinoa – pochodzi z Ameryki Południowej, co tłumaczy jej nieco egzotyczną nazwę. Już 5 tysięcy lat temu była podstawą posiłków wojowników z imperium Inków. W Polsce często występuje jako komosa ryżowa – chociaż brzmi bardziej swojsko, to nadal mało kto wie, jak smakuje, z czym ją przyrządzić i...

    … co to właściwie jest?

    W swoim naturalnym środowisku, na wysokogórskich terenach Peru, Boliwii, Ekwadoru i Chile nazywana jest matką wszystkich zbóż, ale tak naprawdę zbożem nie jest. Ten wdzięczny przydomek zawdzięcza swoim właściwościom odżywczym – bardzo cennym i nie często spotykanym w jednej roślinie.


    Co komosa ryżowa ma wspólnego z ryżem?

    Ze względu na swoją nazwę, wygląd i typowy dla kasz sposób przygotowania, wiele osób błędnie identyfikuje komosę ryżową jako zboże – orientalną odmianę ryżu lub coś z rodziny kasz. Sytuację dodatkowo komplikuje fakt, że quinoa nazywana jest także ryżem peruwiańskim. Z biologicznego punktu widzenia quinoa – wraz z amarantusem i gryką - należy jednak do grupy tzn. pseudozbóż, czyli nie traw, ale roślin o wysokiej zawartości skrobi w nasionach. Jest produktem bezglutenowym i bogatym w wartościowe białko.

    Tylko nieliczni wiedzą, że dzięki bliskiemu pokrewieństwu ze szpinakiem i boćwiną, nie tylko nasiona, ale także liście komosy ryżowej są jadalne.  

    Quinoa – czy to już superżywność?

    Można wymienić wiele powodów, dla których warto włączyć komosę ryżową do swojej diety.

    1. Zawiera aż 20% przyswajalnego białka.
    2. Dostarcza 2x więcej wapnia niż mleko.
    3. Stanowi doskonałe źródło witamin i minerałów.
    4. Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym.
    5. Jest bogata w błonnik pokarmowy.


    Białko zawarte w ryżu peruwiańskim zwane jest białkiem kompletnym lub pełnowartościowym. Oznacza to, że zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, jakie należy dostarczać organizmowi wraz z pożywieniem. Jako źródło wapnia quinoa doskonale zastępuje nabiał, stanowiąc ważny element diety kobiet w ciąży, wegan oraz dzieci i młodzieży w okresie dorastania. Poza wapniem znajdują się w niej dobroczynne, nienasycone kwasy tłuszczowe – jak chociażby omega-3 –  witamina E oraz magnez, mangan, żelazo, miedź i fosfor. Dieta wzbogacona o komosę ryżową zapewnia nie tylko uczucie sytości i brak skoków cukru we krwi, ale także przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu, oczyszczenia organizmu czy wzmocnienia odporności.

    Komosa ryżowa w kuchni

    Quinoa charakteryzuje się subtelnym smakiem z orzechową nutą, przez co pasuje do wielu potraw – zazwyczaj słonych, ale niekiedy też słodkich. Przed ugotowaniem wystarczy ją przepłukać i opcjonalnie podprażyć na suchej patelni, w celu wydobycia głębszego smaku. Komosę ryżową należy gotować w proporcjach 1:2 w stosunku do ilości wody. Po upłynięciu około 15 minut i wypuszczeniu z ziaren drobnych ogonków (kiełków) należy ściągnąć naczynie z ognia i pozostawić pod przykryciem na kolejny kwadrans.

    Quinoa sprawdzi się zamiast kaszy, makaronu czy ziemniaków, w towarzystwie mięs, warzyw i sosów. Doskonale podkreśli smak sałatek i roślinnych kotletów oraz dopełni dietetyczny lunch box. Zasmakują w niej miłośnicy nowych smaków oraz klasycznych potraw w nowoczesnym wydaniu. 



    Wartość odżywcza produktu

    W 100 g

    W porcji dziennej 50 g

    % RWS* w 50 g

    Wartość energetyczna

    1540 kJ/ 368 kcal

    770 kJ/ 184 kcal

    9,00%

    Tłuszcz

    - w tym kwasy tłuszczowe nasycone

    6,07 g

    0,706 g

    3,035 g

    0,353 g

    4 %

    2 %

    Węglowodany

    - w tym cukry

    64,16 g

    0,1 g

    32,08 g

    0,05 g

    12 %

    < 1 %

    Błonnik

    7 g

    3,5 g

    -

    Białko

    14,12 g

    7,06 g

    14,00%

    Sól**

    0,012g

    0,006 g

    < 1 %

    Możliwe naturalne odchylenia. **Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu. *RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)

    f
    g+
    tTweety na temat @Targroch