Nasiona Chia (szałwia hiszpańska)

Kraj pochodzenia: Paragwaj

Nasiona Chia (szałwia hiszpańska ) Zobacz większe
wybierz:
nazwa:
waga:
cena:
Nasiona Chia (szałwia hiszpańska)
250 g
500
Nasiona Chia (szałwia hiszpańska)
500 g
925
Nasiona Chia (szałwia hiszpańska)
1 kg
1750

    NASIONA CHIA (SZAŁWIA HISZPAŃSKA)

     

    Entuzjaści szałwii hiszpańskiej twierdzą, że ta była znana i ceniona już w czasach starożytnych. Mieli się w niej lubować Aztekowie i Indianie, czerpiąc z drobnych nasion chia sprawność fizyczną i psychiczną. Jak to możliwe, że kilka tysięcy lat później w dobie zdrowego odżywiania i produktów eko dopiero odkrywamy moc tych pradawnych roślin?

     

    Chia, czyli siła

    Istnieją dwie – nie wykluczające się – teorie na temat pochodzenia i znaczenia słowa chia. Jedna z nichgłosi, że w języku starożytnych Majów symbolizowało ono siłę. Druga zaś twierdzi, że nazwa ta powstała od słowa chian, znaczącego w języku nahualth oleisty. Prawdopodobnie już w tak odległych czasach nasi przodkowie mieli świadomość, że szałwia hiszpańska jest doskonałym surowcem do produkcji wysokogatunkowego oleju.   

     

    Szałwia hiszpańska należy do najstarszych roślin uprawnych. Jej plantacje spotykane są głównie w Meksyku i Gwatemali, a rzadziej także w Boliwii, Australii, Argentynie i Ekwadorze. W Europie nie jest jeszcze znana i stosowana na szeroką skalę. Wynika to z faktu, że nasiona chia zostały zatwierdzone jako produkt spożywczy przez Unię Europejską stosunkowo niedawno – w 2009 roku.

     

    Chia – małe nasiona, wielka moc

    Wyglądają tak niepozornie, że trudno podejrzewać je o bycie prawdziwą bombą witaminową i energetyczną. Zawarte w szałwii hiszpańskiej wartości odżywcze przyczyniają się do:

    • poprawy pamięci i koncentracji, 
    • wzmocnienia odporności,
    • obniżenia poziomu złego cholesterolu,
    • likwidacji wolnych rodników (a więc opóźnienia procesów starzenia),
    • usprawnienia pracy przewodu pokarmowego, 
    • poprawy stanu włosów, skóry i paznokci, 
    • dodania energii i sił witalnych.

    Nasiona chia dostarczają 8x więcej Omega-3 niż łosoś atlantycki, 6x więcej wapnia niż krowie mleko i aż 3x więcej żelaza, niż uznawany za jego skarbnicę szpinak!

    Jak smakują nasiona chia? 

    Szałwia hiszpańska nie ma określonego smaku i zapachu. Jej neutralny charakter sprawia, że może być dodawana właściwie do wszystkiego. Nie wymaga mielenia ani obróbki termicznej. Posiada za to ciekawą cechę, którą warto wykorzystać podczas przygotowywania napojów i deserów. 


    Chia z łatwością wchłania wodę i tłuszcz, wykazując właściwości zagęszczające. Doskonale sprawdza się jako dodatek do jogurtów, soków, koktajli czy kremów. Na bazie nasion chia powstają odżywcze puddingi, gęste napoje czy popularne obecnie smoothie. Szałwia hiszpańska coraz częściej stanowi także bazę deserów, warstwę dietetycznych ciast oraz składnik wypieków. Dodatek w postaci tych drobnych nasion pozwala nie tylko ingerować w konsystencję potraw, ale także w prosty sposób wzbogacać je o prozdrowotne właściwości.

    Przechowywanie

    Przechowywać w miejscu suchym w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

     

    Informacja o alergenach

    W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty z dwutlenkiem siarki SO2, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.


    Zalecana ilość spożycia szałwii hiszpańskiej to ok. 3 łyżeczki dziennie, czyli 15 g. Ilość składników ożywczych, jakie dostarcza ta porcja obrazuje poniża tabela.



    Wartość odżywcza produktu

    W 100 g

    W porcji 15 g

    %RWS* w 15 g

    Wartość energetyczna

    2031 kJ/486 kcal

    305 kJ/73 kcal

    4 %

    Tłuszcz

    30,7 g

    4,6 g

    7 %

    - w tym kwasy tłuszczowe nasycone

    3,3 g

    0,5 g

    3 %

    Węglowodany

    - w tym cukry

    42,1 g

    0 g

    6,3 g

    0 g

    2 %

    -

    Błonnik

    34,4 g

    5,2 g

    -

    Białko

    16,5 g

    2,5 g

    5 %

    Sól**

    0,04 g

    0,01 g

    < 1 %

    Składniki mineralne

    W 100 g

    %RWS* w 100 g

    W porcji 15 g

    Wapń

    631 mg

    79 %

    94,7 mg

    Żelazo

    7,7 mg

    55 %

    1,2 mg

    Magnez

    335 mg

    89 %

    50,3 mg

    Fosfor

    860mg

    123 %

    129 mg

    Cynk

    4,6 mg

    46 %

    0,7 mg

    f
    g+
    tTweety na temat @Targroch