Karob proszek

Kraj pochodzenia: Algieria

Karob proszek Zobacz większe
wybierz:
nazwa:
waga:
cena:
Karob proszek
250 g
390
Karob proszek
500 g
700
Karob proszek
1 kg
1200

    KAROB PROSZEK - CHLEB ŚWIĘTOJAŃSKI

     

    Wygląda i smakuje jak kakao, jednak z biologicznego punktu widzenia ma niewiele wspólnego z nasionami owoców kakaowca. Nazywany jest drzewem karobowym, ceratonią, szarańczynem strąkowym lub mączką chleba świętojańskiego. Karob - choć znany był już przed naszą erą - w Polsce nadal spotykany jest w niewielu kuchniach i sklepach.

     

    Skąd się bierze karob?

    Ten łudząco przypominający kakao proszek powstaje ze zmielonych nasion, rosnących w strąkach drzewa karobowego. Gatunek występuje w rejonach basenu Morza Śródziemnego oraz Azji Mniejszej. Suchy klimat tych obszarów wpływa na naturalną, zminimalizowaną pod kątem środków ochrony roślin uprawę. Karob jest więc bardziej przyjazny dla człowieka i środowiska, niż pochodzące z wilgotnego klimatu Afryki i Ameryki Południowej plantacje kakaowca.

     

    Karob lepszy niż kakao?

    Wśród dietetyków i miłośników zdrowej żywności dominuje przekonanie, że szarańczyn jest lepszą wersją kakao. Posiada naturalnie słodki smak, nie zawiera kofeiny i alergenów, za to dostarcza wiele witamin z grupy B oraz sporo składników mineralnych, takich jak wapń, potas i selen. Jego czekoladowo-karmelowa nuta doskonale podkreśla smak ciast i słodkich deserów. 

    Karob proszek jest naturalnym źródłem:

    • Wapnia i fosforu – które wspomagają utrzymanie zdrowych kości i zębów
    • Magnezu – który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego.
    • Żelaza – który pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny
    • Potasu – pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi



    Wartość odżywcza produktu

    W 100 g

    W porcji 50 g

    %RWS* w 50 g

    Wartość energetyczna

    930 kJ/ 222 kcal

    465 kJ/111 kcal

    6 %

    Tłuszcz

    w tym nasycone

    0,65 g

    0,09 g

    0,33 g

    0,05 g

    < 1 %

    < 1 %

    Węglowodany

    w tym cukry

    88,88 g

    49,08 g

    44,44 g

    24,54 g

    17 %

    27 %

    Błonnik

    39,8 g

    19,9 g

    -

    Białko

    4,62 g

    2,31 g

    5 %

    Sól**

    0,09

    0,05

    1 %

    Witaminy i składniki mineralne

    W 100 g

    %RWS* w 100g

    W porcji 50 g

    Wapń

    348 mg

    44 %

    174 mg

    Fosfor

    79 mg

    11 %

    39,5 mg

    Magnez

    54 mg

    14 %

    27 mg

    Żelazo

    2,94 mg

    21 %

    1,47 mg

    Potas

    827 mg

    41 %

    414 mg

    Możliwe naturalne odchylenia. **Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.

    f
    g+
    tTweety na temat @Targroch