Pomidory suszone
  • Pomidory suszone
Tagi: pomidory
KategoriaKategoria: Przyprawy
Kraj pochodzeniaKraj pochodzenia: Turcja

Pomidory suszone

14,90 zł Brutto

Dostępne warianty produktu

Ilość:
chevron_left chevron_right

Opis

POMIDORY SUSZONE

Malinowe, koktajlowe, daktylowe, papryczkowe, śliwkowe, lima, san marzano, bawole serca czy pelati. Czerwone, pomarańczowe, zielone, żółte, czarne i czekoladowe… Pomidory to jedne z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Przez dorosłych uwielbiane za orzeźwiające sałatki i kolorowe kanapki, a dzieciom skradające serca słodkim ketchupem. Przypominają o ciepłych letnich dniach i doskonałej zupie babci. Zawierają drogocenny przeciwutleniacz likopen i całe mnóstwo dobroci. Sezon na nie trwa od kwietnia do października, jednak pyszne pomidory można jeść cały rok…

- suszone!

Jako pierwsi na pomysł suszenia pomidorów wpadli Włosi, próbując uzyskać bardziej wyrazisty smak tych warzyw, zbliżony do ketchupu. Efekt przerósł najśmielsze oczekiwania, o czym najlepiej świadczy popularność suszonych pomidorów na całym świecie. Zawarty w nich likopen jest lepiej przyswajalny po procesie obróbki termicznej, co jedynie podnosi wartości odżywcze i walory prozdrowotne tej przekąski. Dodatkowo, pomidory suszone dostępne są przez cały rok – także zimą – jędrne i pełne smaku, w przeciwieństwie do świeżych – importowanych, bladych i nijakich.

W oleju czy bez?

Dla dobrej przyswajalności likopenu niezbędna jest choćby minimalna ilość tłuszczu. Lepiej jest jednak wybierać pomidory w torebce, suszone na słońcu, pozbawione kalorycznej zalewy z oliwy lub oleju (zwłaszcza słonecznikowego). Wyróżniają się one intensywniejszym smakiem i aromatem, a dodatkowo są polecane osobom dbającym o smukłą sylwetkę. Dostarczają sporą dawkę błonnika pokarmowego i cenne pierwiastki w postaci magnezu, fosforu i potasu.

Amor pomidor! 

Pomidory to słabość wielu narodów, nie tylko Polaków. W Hiszpanii doczekały się one nawet własnego święta – La Tomatiny – obchodzonej w ostatnią środę sierpnia. Mieszkańcy Walencji obrzucają się wtedy pomidorami, upamiętniając warzywną walkę toczącą się na ulicach Espanii w 1945 roku. Znacznie ciekawsze wydają się jednak kulinarne zastosowania pomidorów. W postaci suszonej są one doskonałym dodatkiem do sałatek, zapiekanek, koreczków, past kanapkowych i makaronów. Smakują wybornie w towarzystwie śródziemnomorskich dodatków, świeżych i suszonych ziół oraz chrupiącej ciabatty.

Zastosowanie

Intensywny aromat i kwaskowaty smak sprawia, że pomidory suszone idealnie wpasowują się w kulinarne kanony. 
Świetnie sprawdzają się w sałatkach, na kanapce, jako dodatek do makaronu czy jako składnik przystawek. 
Są idealnym rozwiązaniem na dostarczenie mnóstwa witamin w okresie zimowym, kiedy to dostęp do dobrej jakości, świeżych pomidorów jest ograniczony. Świetnie smakują z bazylią czy ząbkiem czosnku.

Składniki

Pomidory suszone na słońcu, sól.

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Pomidory suszone są naturalnym źródłem:

> Magnezu – który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego.
> Fosforu – wspomaga utrzymanie zdrowych kości i zębów.
> Potasu – który wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego.

 

Wysoka zawartość błonnika pokarmowego

 

Wartość odżywcza produktu

W 100 g

W porcji 50 g

%RWS* w 50 g

Wartość energetyczna

710 kJ / 169 kcal

355 kJ / 85 kcal

4 %

Tłuszcz

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone

0,5 g

0,4 g

0,25 g

0,2 g

< 1 %

1 %

Węglowodany

- w tym cukry

32 g

32 g

16 g

16 g

6 %

18 %

Błonnik

12 g

6 g

-

Białko

3 g

1,5 g

3 %

Sól**

13 g

6,5 g

108 %

Witaminy i składniki mineralne

W 100 g

%RWS* w 100 g

W porcji 50 g

Magnez

194 mg

52 %

97 mg

Potas

3427 mg

171 %

1714 mg

Fosfor

356 mg

51 %

178 mg

Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

Informacje o alergenach

W zakładzie pakowane są również: sezammigdałyprodukty zawierające glutenróżne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.

Opis

Kraj pochodzenia
Turcja

Specyficzne kody

ean13
5903229004406