Pektyna cytrusowo - jabłkowa
  • Pektyna cytrusowo - jabłkowa
Tagi: pektyna
KategoriaKategoria: Przyprawy

Pektyna

11,50 zł Brutto

Dostępne warianty produktu

Wybierz: Nazwa produktu: Rozmiar opakowania: Cena:
Pektyna 100 g 11,50 zł Pektyna 250 g 26,70 zł
Ilość:
chevron_left chevron_right

Opis

PEKTYNA CYTRUSOWO-JABŁKOWA DO DOMOWYCH PRZETWORÓW

Polisacharyd, pektyna, substancja zagęszczająca, E440 - brzmi niepokojąco, zbyt laboratoryjnie, nie tak swojsko jak znana i lubiana żelatyna. Wśród całej sekwencji szkodliwych i owianych złą sławą E są też substancje pożyteczne, w tym roślinne, w pełni naturalne, bogate w błonnik pektyny. 

Jasna strona E!

Biologicznie rzecz ujmując pektyny występują w ścianach komórkowych warzyw i owoców. Ich charakterystyczną cechą jest zdolność zagęszczania płynów  środowisku kwaśnym - bez konieczności dodawania ogromnych ilości słodzideł. Dzięki temu doskonale nadają się do produkcji domowych przetworów - przewyższając cukry żelujące i żelfixy.

Nie budząca zaufania nazwa pektyny pochodzi od greckiego słowa pectos, oznaczającego krzepnąć.

Składniki

Pektyna E440 (ii), sacharoza.

Przykładowy sposób użycia

Przygotować 2 kg owoców i 1 kg cukru. Do przygotowanych owoców wlać pół szklanki wody i zagotować. 33 g pektyny wymieszać z 1 szklanką cukru. Wsypać do gotujących się owoców i mieszać. Gotować od 3 do 5 minut. Wsypać pozostałą ilość cukru i gotować do całkowitego rozpuszczenia. Dodać łyżeczkę kwasku cytrynowego rozpuszczonego w małej ilości gorącej wody. Dokładnie wymieszać. Zebrać pianę i rozlać gorący dżem do słoików. Zaleca się pasteryzować dżem przez 20 min.

Przechowywanie

Przechowywać w miejscu suchym w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

 

Wartość odżywcza produktu

W 100 g

W porcji 33 g

%RWS* w 33 g

Wartość energetyczna

1070 kJ / 256 kcal

353 kJ / 84,5 kcal

4 %

Tłuszcz

-w tym kwasy tłuszczowe nasycone

1,5 g

0,5 g

0,5 g

0,17 g

< 1 %

< 1 %

Węglowodany

-w tym cukry

33 g

30 g

11 g

10 g

4 %

11 %

Błonnik

45 g

15 g

-

Białko

5 g

1,7 g

3 %

Sól**

< 0,01 g

< 0,01 g

< 1 %

Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

Informacje o alergenach

W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.

Specyficzne kody

ean13
5903229005144