TARGROCH Pektyna 250 g
  • TARGROCH Pektyna 250 g
  • TARGROCH Pektyna 100 g
  • TARGROCH Pektyna
Tagi: pektyna
KategoriaKategoria: Przyprawy
Kraj pochodzeniaKraj pochodzenia: Polska / Szwecja

Pektyna

14,49 zł Brutto

Dostępne warianty produktu

Wybierz: Nazwa produktu: Rozmiar opakowania: Cena:
Pektyna 100 g 14,49 zł Pektyna 250 g 31,40 zł
Ilość:
chevron_left chevron_right

PEKTYNA CYTRUSOWO-JABŁKOWA DO DOMOWYCH PRZETWORÓW

Polisacharyd, pektyna, substancja zagęszczająca, E440 - brzmi niepokojąco, zbyt laboratoryjnie, nie tak swojsko jak znana i lubiana żelatyna. Wśród całej sekwencji szkodliwych i owianych złą sławą E są też substancje pożyteczne, w tym roślinne, w pełni naturalne, bogate w błonnik pektyny. 

Jasna strona E!

Biologicznie rzecz ujmując pektyny występują w ścianach komórkowych warzyw i owoców. Ich charakterystyczną cechą jest zdolność zagęszczania płynów  środowisku kwaśnym - bez konieczności dodawania ogromnych ilości słodzideł. Dzięki temu doskonale nadają się do produkcji domowych przetworów - przewyższając cukry żelujące i żelfixy.

Nie budząca zaufania nazwa pektyny pochodzi od greckiego słowa pectos, oznaczającego krzepnąć.

Składniki

Pektyna E440 (ii), sacharoza.

Przykładowy sposób użycia

Przygotować 2 kg owoców i 1 kg cukru. Do przygotowanych owoców wlać pół szklanki wody i zagotować. 33 g pektyny wymieszać z 1 szklanką cukru. Wsypać do gotujących się owoców i mieszać. Gotować od 3 do 5 minut. Wsypać pozostałą ilość cukru i gotować do całkowitego rozpuszczenia. Dodać łyżeczkę kwasku cytrynowego rozpuszczonego w małej ilości gorącej wody. Dokładnie wymieszać. Zebrać pianę i rozlać gorący dżem do słoików. Zaleca się pasteryzować dżem przez 20 min.

Przechowywanie

Przechowywać w miejscu suchym w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Wartość odżywcza produktu

w 100 g

w porcji 10 g

%RWS* w 10 g

Wartość energetyczna

1070 kJ / 256 kcal

107 kJ / 26 kcal

1 %

Tłuszcz

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone

1,5 g

0,5 g

0,2 g

0,1 g

< 1 %

< 1 %

Węglowodany

- w tym cukry

33 g

30 g

3,3 g

3,0 g

1 %

3 %

Błonnik

45 g

4,5 g

-

Białko

5 g

0,5 g

1 %

Sól**

< 0,01 g

< 0,01 g

< 1 %

Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

Informacje o alergenach

W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

______________________________________________________________________________________________________________

UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.

Staramy się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszej stronie, jednak dane zawarte w powyższej tabeli mogą różnić się nieco, w zależności od partii produktu.

Podane wartości zostały wyliczone z receptur według danych naszych dostawców i/lub literatury fachowej.

Opis

Kraj pochodzenia
Polska / Szwecja

Zobacz także

pokaż produkt TARGROCH Agar-agar proszek 250 g
100 g Od Cena 15,70 zł

Agar

WariantyWarianty: 250 g 500 g 100 g

Przyprawy