Tagi: agar żelatyna
Kategoria: Przyprawy
Kraj pochodzenia: Hiszpania

Agar-Agar proszek

12,50 zł Brutto

Dostępne warinaty produktu

Ilość:
chevron_left chevron_right

Opis

AGAR-AGAR PROSZEK

Agar, guma agar, morska żelatyna - pod takimi nazwami występuje substancja żelująca agar-agar. To jeden z tych produktów, o których wiele osób nawet nie słyszało, a i w sklepie niełatwo go dostać. Niepokój, a nawet niechęć, może dodatkowo wzbudzać fakt, że agar pozyskiwany jest z glonów, a na etykietach spożywczych widnieje jako E406.

“Żelatyna” z morza

Agar-agar jest produktem całkowicie naturalnym, dlatego stanowi popularny zamiennik żelatyny w diecie wegan. Proszek ten pozyskuje się z krasnorostów wydobywanych u wybrzeży Japonii, a coraz częściej także innych zakątków świata. Zwiększony popyt na agar spowodowany jest jego ciekawymi właściwościami oraz większym niż kiedykolwiek wcześniej zainteresowaniem dietą roślinną.

Agar do gara!

W przeciwieństwie do swojego odzwierzęcego odpowiednika agar jest całkowicie bezbarwny i bezwonny. Po zastygnięciu może być wielokrotnie podgrzewany do postaci płynnej. Dodatkowo zawiera sporo błonnika i nie wymaga chłodzenia przygotowanej z niego potrawy w lodówce. Poza galaretkami, konfiturami i innymi słodkościami wykorzystuje się go także w farmaceutyce i kosmetyce, jako środek wspomagający odchudzanie oraz składnik preparatów pielęgnacyjnych.

Sposób użycia

Odmierzony agar wsypać do spodka lub kieliszka z niewielką ilością zimnej wody (najlepiej poniżej 20 st. C). Moczyć 10-15 minut . Zawartość wlać do przyrządzonej potrawy w momencie, kiedy zaczyna wrzeć. Mieszać często. Proszek powinien rozpuścić się całkowicie po 5 minutach .


Wartość odżywcza produktu

W 100 g

W porcji 5 g

%RWS* w 5 g

Wartość energetyczna

720 kJ / 172 kcal

36 kJ / 8,6 kcal

< 1 %

Tłuszcz

w tym nasycone

< 0,1 g

0,014 g

< 0,1 g

< 0,01 g

< 1 %

< 1 %

Węglowodany

w tym cukry

0,4 g

0 g

0,02 g

0 g

< 0,01 %

-

Błonnik

86 g

4,3 g

-

Białko

< 0,1 g

< 0,1 g

< 0,1 %

Sól**

< 0,01 g

< 0,01 g

< 1 %

**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu

* RWS - Referencyjne wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (3400 kJ / 2000 kcal)

Opis

Kraj pochodzenia
Hiszpania

Specyficzne kody

ean13
5903229004987