Tagi: agar żelatyna
KategoriaKategoria: Przyprawy
Kraj pochodzeniaKraj pochodzenia: Hiszpania

Agar-Agar proszek

11,60 zł Brutto

Dostępne warianty produktu

Ilość:
chevron_left chevron_right

AGAR-AGAR PROSZEK

Agar, guma agar, morska żelatyna - pod takimi nazwami występuje substancja żelująca agar-agar. To jeden z tych produktów, o których wiele osób nawet nie słyszało, a i w sklepie niełatwo go dostać. Niepokój, a nawet niechęć, może dodatkowo wzbudzać fakt, że agar pozyskiwany jest z glonów, a na etykietach spożywczych widnieje jako E406.

“Żelatyna” z morza

Agar-agar jest produktem całkowicie naturalnym, dlatego stanowi popularny zamiennik żelatyny w diecie wegan. Proszek ten pozyskuje się z krasnorostów wydobywanych u wybrzeży Japonii, a coraz częściej także innych zakątków świata. Zwiększony popyt na agar spowodowany jest jego ciekawymi właściwościami oraz większym niż kiedykolwiek wcześniej zainteresowaniem dietą roślinną.

Agar do gara!

W przeciwieństwie do swojego odzwierzęcego odpowiednika agar jest całkowicie bezbarwny i bezwonny. Po zastygnięciu może być wielokrotnie podgrzewany do postaci płynnej. Dodatkowo zawiera sporo błonnika i nie wymaga chłodzenia przygotowanej z niego potrawy w lodówce. Poza galaretkami, konfiturami i innymi słodkościami wykorzystuje się go także w farmaceutyce i kosmetyce, jako środek wspomagający odchudzanie oraz składnik preparatów pielęgnacyjnych.

^ Naturalna wegańska substancja żelująca do żywności ^

Przykładowy sposób użycia:

Galaretka z agaru:

Na 1 szklankę płynu (np. soku owocowego) użyć 1 łyżeczki agaru. Agar rozpuścić w płynie o temperaturze 85 - 95 st.C.
Galaretka zacznie tężeć w temperaturze około 30 st.C. W razie potrzeby galaretkę można ponownie rozpuścić.
Podane proporcje są proporcjami orientacyjnymi.

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Składniki

Agar-agar

Wartość odżywcza produktu

w 100 g

w porcji 5 g

%RWS* w 5 g

Wartość energetyczna

1281 kJ / 306 kcal

64 kJ / 15 kcal

1 %

Tłuszcz

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone

0,3 g

0,1 g

< 0,10 g

< 0,01 g

< 1 %

< 1 %

Węglowodany

- w tym cukry

80,9 g

3 g

4 g

0,15 g

2 %

< 1 %

Błonnik

7,7 g

0,4 g

-

Białko

6,2 g

0,3 g

1 %

Sól**

< 0,01 g

< 0,01 g

< 1 %

Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

Informacje o alergenach

W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

__________________________________________________________________________________________________

UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.

Staramy się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszej stronie, jednak dane zawarte w powyższej tabeli mogą różnić się nieco, w zależności od partii produktu.

Podane wartości zostały wyliczone z receptur według danych naszych dostawców i/lub literatury fachowej.

Opis

Kraj pochodzenia
Hiszpania