Karob proszek
  • Karob proszek
  • Karob proszek
Kategoria: Przyprawy
Kraj pochodzenia: Algieria

Karob proszek

3,90 zł Brutto

Dostępne warianty produktu

Ilość:
chevron_left chevron_right

Opis

KAROB PROSZEK - CHLEB ŚWIĘTOJAŃSKI

 

Wygląda i smakuje jak kakao, jednak z biologicznego punktu widzenia ma niewiele wspólnego z nasionami owoców kakaowca. Nazywany jest drzewem karobowym, ceratonią, szarańczynem strąkowym lub mączką chleba świętojańskiego. Karob - choć znany był już przed naszą erą - w Polsce nadal spotykany jest w niewielu kuchniach i sklepach.

 

Skąd się bierze karob?

Ten łudząco przypominający kakao proszek powstaje ze zmielonych nasion, rosnących w strąkach drzewa karobowego. Gatunek występuje w rejonach basenu Morza Śródziemnego oraz Azji Mniejszej. Suchy klimat tych obszarów wpływa na naturalną, zminimalizowaną pod kątem środków ochrony roślin uprawę. Karob jest więc bardziej przyjazny dla człowieka i środowiska, niż pochodzące z wilgotnego klimatu Afryki i Ameryki Południowej plantacje kakaowca.

 

Karob lepszy niż kakao?

Wśród dietetyków i miłośników zdrowej żywności dominuje przekonanie, że szarańczyn jest lepszą wersją kakao. Posiada naturalnie słodki smak, nie zawiera kofeiny i alergenów, za to dostarcza wiele witamin z grupy B oraz sporo składników mineralnych, takich jak wapń, potas i selen. Jego czekoladowo-karmelowa nuta doskonale podkreśla smak ciast i słodkich deserów. 

Karob proszek jest naturalnym źródłem:

  • Wapnia i fosforu – które wspomagają utrzymanie zdrowych kości i zębów
  • Magnezu – który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego.
  • Żelaza – który pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny
  • Potasu – pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi



Wartość odżywcza produktu

W 100 g

W porcji 50 g

%RWS* w 50 g

Wartość energetyczna

930 kJ/ 222 kcal

465 kJ/111 kcal

6 %

Tłuszcz

w tym nasycone

0,65 g

0,09 g

0,33 g

0,05 g

< 1 %

< 1 %

Węglowodany

w tym cukry

88,88 g

49,08 g

44,44 g

24,54 g

17 %

27 %

Błonnik

39,8 g

19,9 g

-

Białko

4,62 g

2,31 g

5 %

Sól**

0,09

0,05

1 %

Witaminy i składniki mineralne

W 100 g

%RWS* w 100g

W porcji 50 g

Wapń

348 mg

44 %

174 mg

Fosfor

79 mg

11 %

39,5 mg

Magnez

54 mg

14 %

27 mg

Żelazo

2,94 mg

21 %

1,47 mg

Potas

827 mg

41 %

414 mg

Możliwe naturalne odchylenia. **Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.

Opis

Kraj pochodzenia
Algieria

Specyficzne kody

ean13
5903229004420