Dodakowe informacje
KategoriaKategoria: Orzechy, pasty i przekąski
Kraj pochodzeniaKraj pochodzenia: Polska

Pasta sezamowa Tahini

18,27 zł Brutto

Dostępne warianty produktu

Wybierz: Nazwa produktu: Rozmiar opakowania: Cena:
Pasta sezamowa Tahini 500 g 18,27 zł
Ilość:
chevron_left chevron_right

Pasta sezamowa Tahini 100% naturalna

Znana jest jako tahina, tahini, masło sezamowe lub pasta sezamowa. To jeden z najbardziej rozpoznawalnych składników kuchni Dalekiego i Bliskiego wschodu. Charakteryzuje się intensywnym aromatem z wyczuwalną nutą orzechową. Stanowi nieodłączny składnik pochodzącej z Egiptu lub Libanu, a znanej na całym świecie, pasty z ciecierzycy – hummusu. 

Tahini – co to jest?

Jej oryginalna nazwa wywodzi się z języka arabskiego i zdradza niewiele na temat zawartości. Podpowiedzią jest za to inne spopularyzowane określenie na tahinę – masło sezamowe. Produkt ten powstaje poprzez zmielenie (lub ucieranie) najczęściej delikatnie podprażonych nasion sezamu indyjskiego, a jego konsystencja pasty przypomina nieco masło orzechowe.   

Ziarna sezamu są w polskiej kuchni nadal wykorzystywane okazjonalnie – głównie jako dodatek do dań orientalnych. Kojarzą się przede wszystkim z kalorycznymi słodyczami – sezamkami i chałwą. Tymczasem jest to jeden z najbardziej odżywczych składników, bogaty w witaminy i minerały, białko, błonnik oraz wapń o znakomitej przyswajalności. 

Starożytny superfood  

Tahina to produkt wyjątkowo cenny dla osób odżywiających się roślinnie. Już nasi starożytni przodkowie klasyfikowali ją jako szczególnie pożyteczną dla zdrowia. Znajduje się w czołówce składników bogatych w wapń i magnez. Dostarcza witaminy z grupy B (tiamina, ryboflawina, kwas pantotenowy, B6), witaminę E oraz beta-karoten. Dodatkowo zawiera zdrowe tłuszcze, fitosterole, niezbędne dla organizmu aminokwasy, a także pokarm dla mięśni – białko.

Innymi słowy pasta sezamowa wspiera w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, wzmacnia uczucie sytości, dodaje energii i pomaga w profilaktyce anemii. Warto włączyć ją do menu zwłaszcza w miesiącach jesiennych i zimowych, kiedy naturalna odporność organizmu spada.  Wymieniając prozdrowotne zalety tahini nie można zapominać także o tym, że pasta sezamowa jest całkowicie naturalna, pozbawiona barwników i konserwantów. 

Przepis na tahini

Jak wykorzystać masło sezamowe w kuchni? Podstawą jest znajomość produktu. Tahina jest gęsta, oleista, a w smaku intensywna – delikatnie gorzka w wyniku prażenia oraz mocno… sezamowa! Ten kto uwielbia te drobne indyjskie ziarenka pokocha także przygotowywaną z nich pastę. 

Tahini najlepiej wykorzystać: 

- klasycznie, bliskowschodnio – przygotowując dip, hummus lub baba ghanoush,

- na słodko – dodając do ciast, deserów, lodów, kulek mocy i domowej chałwy, 

- eksperymentując – smak sezamu pasuje do bakłażanów, sałatek, kuskusu, pieczonych i grillowanych warzyw oraz wszystkich dań, które smakują dobrze z orzechami. 

Domowe masło sezamowe

Do samodzielnego przygotowania tahini potrzebny jest bardzo dobry blender, ziarna sezamu, odrobina oleju sezamowego (lub oliwy) i dużo cierpliwości. Całość należy rozdrabniać aż do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji.

Jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu AGD, a zależy Ci na naturalnym smaku i składzie pasty, bez obaw wybierz tahini marki Targroch! 

Składniki

100% Pasta z sezamu

 

100% NATURALNA
BEZ DODATKU OLEJU PALMOWEGO

BEZ DODATKU SOLI I CUKRU

 

Przechowywanie

Przechowywać w temperaturze pokojowej. Po otwarciu spożyć w ciągu 3 miesięcy.

Dodatkowe informacje

Olej z sezamu na powierzchni pasty jest zjawiskiem naturalnym.

Wartość odżywcza produktu

W 100 g

W porcji 25 g

%RWS* w 25 g

Wartość energetyczna

2781 kJ / 673 kcal

695 kJ / 168 kcal

8 %

Tłuszcz
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone

59,9 g
6,66 g

15,0 g
1,7 g

21 %
8 %

Węglowodany
- w tym cukry

2,1 g
1,6 g

0,5 g
0,4 g

<1 %
<1 %

Błonnik

7,9 g

2,0 g

-

Białko

27,4 g

6,9 g

14 %

Sól**

0,03 g

0,01 g

< 1%

Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.

 INFORMACJE O ALERGENACH 

W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soja, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

______________________________________________________________________________________________________________

UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.

Staramy się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszej stronie, jednak dane zawarte w powyższej tabeli mogą różnić się nieco, w zależności od partii produktu.

Podane wartości zostały wyliczone z receptur według danych naszych dostawców i/lub literatury fachowej.

Opis

Kraj pochodzenia
Polska

Wszelkie materiały (treści, teksty itp.) przedstawione w sklepie TARGROCH dostępne pod adresem www.targroch.pl są objęte prawem autorskim i podlegają ochronie na mocy „Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych” z dnia 4 lutego 1994 r. (tekst ujednolicony: Dz.U. 2006 nr 90 poz. 631). Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autora jest zabronione.

Zobacz także