Olej z ostropestu 250 ml
  • Olej z ostropestu 250 ml
  • Olej z ostropestu
Tagi:
KategoriaKategoria: Oleje
Kraj pochodzeniaKraj pochodzenia: Polska

Olej z ostropestu

15,00 zł Brutto

Dostępne warianty produktu

Wybierz: Nazwa produktu: Rozmiar opakowania: Cena:
Olej z ostropestu 500 ml 25,00 zł Olej z ostropestu 250 ml 15,00 zł
Ilość:
chevron_left chevron_right

Opis

OLEJ Z OSTROPESTU

Ostropest plamisty to charakterystyczna roślina z rodziny astrowatych, zwieńczona purpurową koroną w postaci kolczastego kwiatostanu. Znana jest przede wszystkim ze względu na właściwości prozdrowotne chroniące wątrobę, choć do dziś bywa uznawana za chwast. Najczęściej występuje w postaci mielonej lub jako ceniony za szerokie zastosowanie olej ostropestowy.

Lek dla wątroby

Olej z ostropestu nie jest tak popularny jak rzepakowy czy słonecznikowy, jednak warto się nim zainteresować ze względu na cenne właściwości. To naturalne źródło sylimaryny - kompleksu flawonolignanów o działaniu przeciwzapalnym, antyoksydacyjnym i żółciopędnym. Nasiona ostropestu bogate w ten związek stanowią naturalną ochronę dla wątroby, dlatego też przemysł farmaceutyczny wykorzystuje je do produkcji leków i suplementów na zatrucia pokarmowe i problemy trawienne. Obok sylimaryny olej z ostropestu dostarcza także: kwasy organiczne, fitosterole, garbniki, kwas linolowy (z grupy omega-6) oraz witaminę C i K.

Płynny czy mielony?

Mielone nasiona ostropestu są formą najmniej przetworzoną i najbliższą naturalnej. To jednak zimnotłoczony olej jest najbardziej przystępny pod kątem stosowania, a dzięki braku rafinacji zachowuje dobroczynne właściwości. Można zażywać go samodzielnie, wypijając łyżkę jako suplement diety lub dodawać do sałatek, surówek, bagietek i przekąsek. By skorzystać z pełni składników odżywczych nie warto jednak na nim smażyć lub poddawać go obróbce termicznej. W przeciwieństwie do zmielonych ziaren olej ostropestowy można z łatwością stosować zewnętrznie.

Naturalny emolient

Tłoczony na zimno olej z ostropestu to znakomity kosmetyk nawilżający i regenerujący. Tworzy warstwę ochronną na skórze, a włosy i paznokcie zabezpiecza przed rozdwajaniem. Warto stosować go profilaktycznie - w ramach codziennej pielęgnacji - lub okresowo - w przypadku oparzeń, alergii i podrażnień.

 

^ ŹRÓDŁO KWASÓW TŁUSZCZOWYCH OMEGA-3

 

Składniki

Olej z ostropestu tłoczony na zimno

Zastosowanie

Olej z ostropestu doskonale nadaje się do sałatek, surówek oraz innych dań serwowanych na zimno

Przechowywanie

Przechowywać w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu. Po otwarciu przechowywać w temperaturze 4-10°C nie dłużej niż 3-4 tygodnie. Może wytrącić się naturalny osad lub zmętnienie jest to zjawisko naturalne, które nie wpływa na wartość odżywczą oleju.

 

Wartość odżywcza produktu

W 100 g

W porcji 10 g

(1 łyżka stołowa)

%RWS* w 10 g

Wartość energetyczna

3698 kJ / 900 kcal

370 kJ / 90 kcal

4 %

Tłuszcz

w tym kwasy tłuszczowe nasycone

jednonienasycone kwasy tłuszczowe

wielonienasycone kwasy tłuszczowe

100 g

17 g

24,3 g

57,5 g

10 g

1,7 g

2,4 g

5,7 g

14 %

9 %

-

-

Węglowodany

w tym cukry

0 g

0 g

0 g

0 g

0 %

0 %

Błonnik

0 g

0 g

-

Białko

0 g

0 g

0 %

Sól**

0 g

0 g

0 %

Omega-3

0,3 g

< 0,1 g

-

Omega-6

55 g

5,5 g

-

Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.

Opis

Kraj pochodzenia
Polska

Specyficzne kody

ean13
5903229005083