Mąka z  komosy ryżowej
  • Mąka z  komosy ryżowej
Tagi:
Kategoria: Mąki i płatki
Kraj pochodzenia: Peru

Mąka z komosy ryżowej

17,00 zł Brutto

Dostępne warinaty produktu

Wybierz: Nazwa produktu: Rozmiar opakowania: Cena:
Mąka z komosy ryżowej 1 kg 17,00 zł
Ilość:
chevron_left chevron_right

Opis

MĄKA Z KOMOSY RYŻOWEJ

Quinoa, czyli komosa ryżowa, to bardzo cenna roślina, zaliczana do grona superżywności. Jej dobroczynne właściwości można czerpać nie tylko z całych ziaren, ale także z przygotowywanej z nich mąki, w szlachetnym kolorze kości słoniowej.

Mąka z komosy ryżowej to...

nic innego, jak zmielone, surowe ziarna quinoa. Podobnie jak one, jest więc bezglutenowa i dostarcza sporo białka, błonnika, a także duże ilości witamin i minerałów. Analogicznie do mąk z roślin strączkowych, najlepiej sprawdza się jako uzupełnienie mąk zbożowych. Dodając ją do słodkich i słonych wypieków warto zachować odpowiednie proporcje - mąka z komosy ryżowej powinna stanowić nie więcej niż ⅕ tradycyjnej. Gruboziarnista struktura i delikatnie orzechowy posmak sprawiają, że mąka quinoa doskonale nadaje się do wszelkiego rodzaju panierek oraz ciekawych interpretacji tradycyjnych przepisów.

Zastosowanie

Idealna do domowego pieczywa, tortilli oraz makaronów, placków, stanowi podstawę zapiekanek, na słodko i słono.

Wartość odżywcza produktu

W 100 g

W porcji dziennej 50 g

% RWS* w 50 g

Wartość energetyczna

1540 kJ/ 368 kcal

770 kJ/ 184 kcal

9,00%

Tłuszcz

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone

6,07 g

0,706 g

3,035 g

0,353 g

4 %

2 %

Węglowodany

- w tym cukry

64,16 g

0,1 g

32,08 g

0,05 g

12 %

< 1 %

Błonnik

7 g

3,5 g

-

Białko

14,12 g

7,06 g

14,00%

Sól

0,012g

0,006 g

< 1 %

Możliwe naturalne odchylenia. Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu. *RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).



Opis

Kraj pochodzenia
Peru

Specyficzne kody

ean13
5903229004758