Mąka z cieciorki

Kraj pochodzenia: Kanada

Mąka z cieciorki Zobacz większe
wybierz:
nazwa:
waga:
cena:
Mąka z cieciorki
1 kg
1100

    Mąka z cieciorki (ciecierzycy): powstaje na dwa sposoby: przez zmielenie jej suchych, uprażonych nasion lub zmielenie namoczonych, a nawet lekko już sfermentowanych nasion (co dodaje im wartości, bo białko staje się bardziej przyswajalne).


    Zastosowanie :
    Może służyć jako dodatek do zwykłej mąki w wypiekach. Nadaje się też do zagęszczania zup i sosów, zwłaszcza tych wegetariańskich, wzbogacając je znacząco o białko. W ciastach czy wegetariańskich burgerach może zastąpić bułkę tartą. Niezbędna na tradycyjne dania, jak kofta czy flan, może też dodać egzotyki naleśnikom.

    Wartość odżywcza produktu

    W 100 g

    W porcji 50 g

    %RWS* w 50 g

    Wartość energetyczna

    1407kJ/336 kcal

    704 kJ/168 kcal

    8%

    Tłuszcz

    w tym kwasy tłuszczowe nasycone

    6,69 g

    3,34 g

    5%

    Węglowodany

    w tym cukry

    57,82 g

    28,91 g

    11%

    Błonnik

    10,8 g

    5,4 g

    -

    Białko

    22,39 g

    11,19 g

    22%

    Sól

    0,02 g

    <0,01 g

    <1 %

    Składniki mineralne

    W 100 g

    %RWS* w 100g

    W 50 g

    Magnez

    166 mg

    44 %

    83 mg

    Fosfor

    318 mg

    45 %

    159 mg

    Cynk

    2,81 mg

    28 %

    1,4 mg

    Żelazo

    4,86 mg

    35 %

    1,43 mg

    Potas

    846 mg

    42 %

    423 mg

    f
    g+
    tTweety na temat @Targroch