Mąka z cieciorki
  • Mąka z cieciorki
Kategoria: Mąki i płatki
Kraj pochodzenia: Kanada

Mąka z cieciorki

11,00 zł Brutto

Dostępne warianty produktu

Wybierz: Nazwa produktu: Rozmiar opakowania: Cena:
Mąka z cieciorki 1 kg 11,00 zł
Ilość:
chevron_left chevron_right

Opis

MĄKA Z CIECIORKI

Besan - niezastąpiony składnik kuchni indyjskiej oraz ważny element diety roślinnej i bezglutenowej. Chociaż nie jest jeszcze tak popularny jak mąka pszenna, to cieszy się uznaniem wśród miłośników nowych smaków, zdrowego odżywiania i eksperymentów kulinarnych. Co warto o nim wiedzieć?

Besan, czyli...

… mąka z cieciorki. Powstaje przez zmielenie suchych lub mokrych (a wręcz sfermentowanych) ziaren ciecierzycy. Proces fermentacji, choć brzmi odrobinę odstraszająco, jest bardzo pożyteczny, gdyż wpływa na lepszą przyswajalność białka. Tak naprawdę besan ma niewiele wspólnego z tradycyjnymi mąkami, powstającymi z przemiału zbóż. Jako produkt z rośliny strączkowej dostarcza ponadprzeciętną ilość białka, żelaza, potasu i magnezu. Ma szerokie zastosowanie, odbiegające jednak od jej odpowiednika z pszenicy. Samodzielnie nie nadaje się do przygotowania tradycyjnych, polskich wypieków, lecz doskonale sprawdza się jako składnik panierek, sosów i kotletów lub baza wegańskiej frittaty.

Smak orientu

W krajach basenu Morza Śródziemnego desan jest nieodłącznym elementem pieczywa, kofty, słodyczy i wszelkiego rodzaju przekąsek. Przygotowuje się z niego khandvi - tradycyjne przekąski w postaci ruloników, kadhi - gęsty, pikantny sos na ciepło, pakorę - warzywa w cieście, a także deser ladhoo, z prażonej na maśle mąki z ciecierzycy z bakaliami. Co ciekawe, delikatnie orzechowy besan - choć powstaje z cieciorki - zupełnie nie przypomina smaku jej ugotowanych ziaren.

Wartość odżywcza produktu

W 100 g

W porcji 50 g

%RWS* w 50 g

Wartość energetyczna

1407kJ/336 kcal

704 kJ/168 kcal

8%

Tłuszcz

w tym kwasy tłuszczowe nasycone

6,69 g

3,34 g

5%

Węglowodany

w tym cukry

57,82 g

28,91 g

11%

Błonnik

10,8 g

5,4 g

-

Białko

22,39 g

11,19 g

22%

Sól

0,02 g

<0,01 g

<1 %

Składniki mineralne

W 100 g

%RWS* w 100g

W 50 g

Magnez

166 mg

44 %

83 mg

Fosfor

318 mg

45 %

159 mg

Cynk

2,81 mg

28 %

1,4 mg

Żelazo

4,86 mg

35 %

1,43 mg

Potas

846 mg

42 %

423 mg

Opis

Kraj pochodzenia
Kanada

Specyficzne kody

ean13
5903229002945