Kasza gryczana niepalona
  • Kasza gryczana niepalona
Tagi: kasza
KategoriaKategoria: Kasze i ryże
Kraj pochodzeniaKraj pochodzenia: Polska

Kasza gryczana niepalona

3,80 zł Brutto
Ilość:
chevron_left chevron_right

Opis

Kasza gryczana nieprażona (niepalona)

Kasza gryczana niepalona jest najwartościowszą z kasz wytwarzanych z gryki. Posiada kremową barwę z odcieniami zielonkawymi - seledynowymi. Charakteryzuje się mniej intensywnym, delikatniejszym smakiem niż kasza gryczana palona.

Kasza gryczana jest źródłem białka i błonnika pokarmowego.

Zastosowanie

> Idealnie komponuje się z daniami mięsnymi, wszelkimi gulaszami czy sosami np. grzybowymi.
> Ze zmielonej kaszy można wypiekać chleb, placki, ciasta – przeznaczone szczególnie dla tych, którzy powinni unikać glutenu.
> W połączeniu z białym serem i warzywami stanowić będzie świetny farsz do naleśników i pierogów, a w połączeniu z grzybami - wegetariański farsz do gołąbków.
> Można robić z niej również kotlety i faszerować warzywa.
> Jest świetnym składnikiem sałatek.

Sposób przygotowania

Kaszę należy wypłukać i zalać wodą (2 szklanki wody na szklankę kaszy). Garnek stawiamy na małym ogniu i gotujemy kaszę ok. 10 – 15 minut. Kaszy lepiej nie mieszać, będzie przywierała, ale jeśli ogień będzie mały nie powinna się przypalać. Można dodać łyżeczkę oleju. Kaszę zestawiamy z ognia, przykrywamy i kładziemy w ciepłe miejsce, żeby wchłonęła resztę wody. W ten sposób cała woda, w której gotowała się kasza zostaje w środku, a nie jest wylewana do zlewu.

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Kasza gryczana jest naturalnym źródłem:

> Fosforu – który wspomaga utrzymanie zdrowych kości i zębów.
> Magnezu – który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego.
> Cynku – pozwala zachować zdrowe włosy, paznokcie, skórę oraz w utrzymaniu prawidłowego widzenia.

 

Wartość odżywcza produktu

W 100 g

W porcji 50 g

%RWS* w 50 g

Wartość energetyczna

1383 kJ / 332 kcal

692 kJ / 166 kcal

8 %

Tłuszcz

-w tym kwasy tłuszczowe nasycone

3,1 g

0,6 g

1,6 g

0,3 g

2 %

2 %

Węglowodany

- w tym cukry

64,4 g

13,4 g

32,2 g

6,7 g

12 %

7 %

Błonnik

3,26 g

1,63 g

-

Białko

12,6 g

6,3 g

13 %

Sól**

< 0,01 g

< 0,01 g

< 1 %

Witaminy i składniki mineralne

W 100 g

%RWS* w 100 g

W porcji 50 g

Tiamina (Witamina B1)

0,73 mg

66 %

0,37 mg

Ryboflawina (Witamina B2)

0,38 mg

27 %

0,19 mg

Witamina B6

0,75 mg

54 %

0,38 mg

Magnez

100 mg

27 %

50 mg

Fosfor

240 mg

34 %

120 mg

Cynk

3,4 mg

34 %

1,7 mg

Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

Informacje o alergenach

W zakładzie pakowane są również: sezammigdałyprodukty zawierające glutenróżne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.

Opis

Kraj pochodzenia
Polska

Specyficzne kody

ean13
5903229001245