• Ksylitol Danisco - cukier brzozowy
KategoriaKategoria: Cukry i słodziki
Kraj pochodzeniaKraj pochodzenia: Finlandia

Ksylitol Danisco - cukier brzozowy

21,90 zł Brutto

Dostępne warianty produktu

Ilość:
chevron_left chevron_right

Opis

Ksylitol Danisco - cukier brzozowy.

W przyrodzie ksylitol jest szeroko rozpowszechniony, choć występuje w małych ilościach. Można go znaleźć w niektórych owocach, jagodach, grzybach, warzywach, twardym drewnie - szczególnie brzozowym (stąd określenie "cukier brzozowy" nadane przez Finów).


Zastosowanie :

Cukier brzozowy może prawie całkowicie zastąpić cukier biały. Stosowany jest do deserów, napojów, smażenia i gotowania oraz słodzenia ciepłych napojów. Idealnie nadaje się także do wypieków. Wyjątek stanowią ciasta drożdżowe. Ksylitol nie reaguje z drożdżami, przez co ciasto nie wyrośnie tak, jak przy zastosowaniu zwykłego cukru. Dlatego przy wypiekaniu drożdżówek, chleba i pizzy lepiej z niego zrezygnować.



Wartość odżywcza produktu

W 100 g

W porcji 10 g

%RWS* w 10 g

Wartość energetyczna

1000 kJ/240 kcal

100 kJ/24 kcal

1,2 %

Tłuszcz

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone

0 g

0 g

0 g

0 g

-

-

Węglowodany

- w tym cukry

99,8 g

0,2 g

9,98 g

0,02 g

3,9 %

< 1 %

Błonnik

0 g

0 g

-

Białko

0 g

0 g

-

Sól

0 g

0 g

-

Możliwe naturalne odchylenia.*RWS- Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal). 

Opis

Kraj pochodzenia
Finlandia

Specyficzne kody

ean13
5903229003270