Mąka ryżowa

Kraj pochodzenia: Holandia

Mąka ryżowa Zobacz większe
wybierz:
nazwa:
waga:
cena:
Mąka ryżowa
1 kg
700

    Mąka ryżowa – mąka wytwarzana z drobno zmielonych ziaren ryżu.

    Zastosowanie :

    Mąka  ma delikatnie słodkawy smak, więc nadaje się doskonale do słodkich wypieków, naleśników, deserów,
    Wytwarza się z niej np. makaron ryżowy, kluski,  placki , bliny oraz używa do zagęszczania kisieli, zup, sosów.
    Jest istotnym składnikiem kuchni japońskiej  i innych krajów azjatyckich.
    Wykonuje się ją zarówno z białego ryżu jak i ryzu brązowego.


    Stosowana jako substytut mąki pszennej w diecie bezglutenowej.

    Wartość odżywcza produktu

    W 100 g

    W porcji 50 g

    %RWS* w 50 g

    Wartość energetyczna

    1500kJ/354 kcal

    750 kJ/ 177 kcal

    9%

    Tłuszcz

    - w tym kwasy tłuszczowe nasycone

    3,2 g

    0,8 g

    1,6 g

    0,4 g

    2%

    2 %

    Węglowodany

    - w tym cukry

    72 g

    0,7 g

    36 g

    0,35 g

    14%

    1 %

    Błonnik

    3,1 g

    1,55 g

    -

    Białko

    7,7 g

    3,85 g

    8%

    Sól**

    0,03 g

    0,02 g

    <1 %

    Możliwe naturalne odchylenia. **Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu. *RWS- Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal). 

    f
    g+
    tTweety na temat @Targroch