Sól himalajska (spożywcza) drobna

Kraj pochodzenia: Pakistan

Obniżka! Sól himalajska różowa drobna Zobacz większe
wybierz:
nazwa:
waga:
cena:
Sól himalajska (spożywcza) drobna
500 g
315

-10%

3.50 zł

Sól himalajska (spożywcza) drobna
1 kg
540

-10%

6.00 zł

 Sól to jedna z najpopularniejszych przypraw. Wpływa na wyodrębnienie smaku i aromatu oraz wykształcenie koloru potraw. Jej najszlachetniejszą odmianą jest sól himalajska.
To najczystsza sól na Ziemi wydobywana ręcznie ze złóż leżących na terenie dawnego morza u podnóża Himalajów w Pakistanie. Ma krystaliczną strukturę, lekko różową barwę i delikatny smak. 

Zastosowanie:
Sól to podstawowy produkt stosowany w kuchni, doprawiamy nią przyprawy, dodajemy do kanapek, przetworów itp., ale jest jeszcze wiele innych jej zastosowań dzięki, którym nasze gotowanie będzie o wiele szybsze, prostsze i smaczniejsze, oto co może zdziałać szczypta soli:


- dodana do jajek podczas gotowania zapobiega pękaniu skorupek;

- dodana do mleka przedłuża jego świeżość;

- mielona kawa będzie bardziej aromatyczna po dodaniu odrobiny soli;

- dodana do piany z białek przyspiesza jej ubijanie;

- dodana do kompotu z jabłek, przyspiesza ich gotowanie i podnosi walory smakowe;

- podnosi walory smakowe owoców cytrusowych;

- dodana do kompotu z rabarbaru odkwasza jego smak, przez co można dodać mniej cukru;

- podkreśla smak czekolady w tortach i ciastach;

- wysypana na patelnię teflonową i podgrzana pozwala smażyć mięso i jajka bez dodatku tłuszczu


f
Tweety na temat @Targroch