Sól himalajska (spożywcza) drobna

Kraj pochodzenia: Pakistan

Sól himalajska różowa drobna Zobacz większe
wybierz:
nazwa:
waga:
cena:
Sól himalajska (spożywcza) drobna
500 g
350
Sól himalajska (spożywcza) drobna
1 kg
600

     Sól to jedna z najpopularniejszych przypraw. Wpływa na wyodrębnienie smaku i aromatu oraz wykształcenie koloru potraw. Jej najszlachetniejszą odmianą jest sól himalajska.
    To najczystsza sól na Ziemi wydobywana ręcznie ze złóż leżących na terenie dawnego morza u podnóża Himalajów w Pakistanie. Ma krystaliczną strukturę, lekko różową barwę i delikatny smak. 

    Zastosowanie:
    Sól to podstawowy produkt stosowany w kuchni, doprawiamy nią przyprawy, dodajemy do kanapek, przetworów itp., ale jest jeszcze wiele innych jej zastosowań dzięki, którym nasze gotowanie będzie o wiele szybsze, prostsze i smaczniejsze, oto co może zdziałać szczypta soli:


    - dodana do jajek podczas gotowania zapobiega pękaniu skorupek;

    - dodana do mleka przedłuża jego świeżość;

    - mielona kawa będzie bardziej aromatyczna po dodaniu odrobiny soli;

    - dodana do piany z białek przyspiesza jej ubijanie;

    - dodana do kompotu z jabłek, przyspiesza ich gotowanie i podnosi walory smakowe;

    - podnosi walory smakowe owoców cytrusowych;

    - dodana do kompotu z rabarbaru odkwasza jego smak, przez co można dodać mniej cukru;

    - podkreśla smak czekolady w tortach i ciastach;

    - wysypana na patelnię teflonową i podgrzana pozwala smażyć mięso i jajka bez dodatku tłuszczu


    f
    g+
    tTweety na temat @Targroch